Veszélyes fertőzés várandósság idején: a toxoplazmózis

A toxoplazmózis fertőző betegség, amelyet a toxo plazma gondii nevű egysejtű parazita okoz. A sejtek a gazdaszervezetbe- a háziállatok közül leggyakrabban a macska terjeszti- kerülve gyors osztódásnak indulnak, majd az állati ürülékkel a szabadba jutva megfertőzik a környezetet, a talajt is. Fertőzött állaton kívül terjesztheti még szennyezett talajból származó mosatlan zöldség, gyümölcs, nyers vagy nem kellően átsült hús is.

toxoplazmózis

A fertőzés általában nem okoz komolyabb tüneteket, csak enyhe hőemelekedést, rossz közérzetet, nyirokcsomó-duzzanatot okoz, emiatt nem könnyű diagnosztizálni, észrevenni sem. Várandósság idején mégis kimondottan veszélyes, hiszen a kórokozó a méhlepényen keresztül átjut a magzati vérkeringésbe és súlyos károsodásokat okoz, akár a baba halálához is vezethet. A tünetek a magzatnál és az újszülötnél is a szem gyulladása, vakság, vízfejűség, de az is előfordul, hogy az újszülött egészségesnek látszik, és csak pár év múlva, kisgyerekkorban jelentkeznek a jellegzetes tünetek. 

Az olyan várandósoknak, akiknek van macskájuk, érdemes egy vérvételből álló ellenanyag tesztet végeztetni, ebből kiderül, találkozott-e az anya toxoplazmával, s ha igen, körülbelül mikor, már átvészelt, vagy jelenleg zajló fertőzéről van-e szó. Aki régebben átesett már a toxoplazmózison, az nagy valószínűséggel már védett az újabb megbetegedéstől. Azok a kismamák kell, hogy különös tekintettel legyenek a kockázatot jelentő tényezők elkerülésére, akik vérében még nincs ellenanyag, ők ugyanis bármikor megfertőződhetnek. A régi házi kedvencet elajándékozni nem kell, de új kisállat befogadására ne a terhesség alatt kerüljön sor!

toxoplazma

Ha  a laboratóriumi vizsgálatok aktív, friss fertőzést igazolnak, azonnal meg kell kezdeni a szülésig tartó gyógyszeres kezelést. Az újszülött hat hetes koráig gyógyszert kell kapjon, akkor is, ha tünetmentes. Idejében kiszűrt fertőzés esetén gondos kezelés mellett általában elkerülhető a magzat károsodása.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

www.endoblog.hu