Mindenórás karácsony

Az internet azzal van tele, hogy  a legtöbb gyerek karácsonykor fogan meg. Igen, a statisztikák szerint valóban ez az év legtermékenyebb időszaka. De mi van azokkal a babákkal, akik karácsony környékén döntenek úgy, hogy elég a bentlakásból? És mi van az édesanyjukkal, aki mézeskalácssütés és karácsonyfadíszítés közben számolja a fájásokat? llyenkor az adventi készülődés és a várakozás időszaka egybeesik a végéhez közeledő várandósság izgalmával. Mire figyeljen a mindenórás várandós az ünnepek alatt?

karácsonyi várandósság

1. A legtöbb nő alap elvárása önmaga felé, hogy ragyogjon a lakás, az év végén pedig különösen. Most azonban érdemes kicsit visszavenni a nagytakarítósdiból: nagy pocakkal ne mássz létrára ablakot mosni, karácsonyfát díszíteni. Nem dől össze a világ, ha egy-két gyertyatartó kifényesítetlen marad. A nagyon fárasztó vagy veszélyesebb munkálatokhoz kérj segítséget. vagy ha ez nem megoldható, egyszerűen idén hagyd ki őket. Bűntudat nélkül. A vendégek úgyis a pocakoddal lesznek elfoglalva…  Ezúttal nem kell a tökéletességre törekedni. Nem számít, ha a beiglit és a zserbót nem te sütőd, hanem rendeled, vagy megengeded, hogy a nagymamák süssék. Figyelj oda magadra, és csak annyit munkálkodj, amennyi jólesik, ha elfáradtál, engedd meg magadnak a  pihenést.

2. Ha közeleg a kiírt időpont, vedd fontolóra, hogy talán érdemesebb nem nektek útra kelni, ha vidéki rokonlátogatásról van szó. Hagyomány ide-  vagy oda, jöjjenek ezúttal inkább ők, legalábbis ha ragaszkodsz a saját orvosodhoz/szülésznődhöz/kórházadhoz.

karácsonyi szülés

3.  Az év utolsó szakaszában szinte minden az ünnepi ételekről szól…vannak olyan hagyományos karácsonyi fogások és fűszerek, hozzávalók, amelyek kifejezetten előnyösek a várandósok számára. Egyél bőségesen a hámozott mandulából, mert segíti a magnézium felszívódását, így csökkenti a koraszülés esélyét, fogyassz diót, hogy elkerüld a kimerültséget és feltölthesd az energiakészleteidet.

Viszonyt figyelj arra, hogy  a várandósság 36. hetéig nem javasolt az olyan – az adventi időszakban egyébként gyakran használt- fűszerek nagyobb mennyiségű vagy rendszeres fogyasztása, mint  a gyömbér, a bazsaikom, a fahéj, a kardamom, verbéna, oregánó, szegfűszeg.

 kari terhes

5.  Dilemmázol, hogy koccinthasz-e egy kortyintás borral vagy egy nyalat pezsgővel?  A terhesség késői szakaszában egy korty italból nem lehet gond. Sőt, ha nem akarsz szenteste szülni, jó ha tudod, hogy az alkohol az oxitocin nevű hormon gátlása révén képes késleltetni a szülés beindulását. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy részegedj le a karácsonyi asztalnál, lényeg azon van, hogy minőségi ital legyen, ne tömény és nem több egy kicsi pohárkánál.

6. Szorosan ide kapcsolódik, hogy a karácsonyi ünnepek meghitt hangulata után szilveszterkor lehet úgy érzed, buliznál még egy utolsót, hiszen ki tudja, mikor lesz lehetőséged újra hajnalig ropni a táncot… Nos, amire figyelj: várandósan hamarabb fáradsz, rosszabb a koordinációd, ezzel nem árt számolnod. Kényelmes, lapos talpú cipőben is lehetsz elegáns, nem kell a magas sarkúdba erőltetned  a lábadat.  Ha elfáradtál, pihenj, figyelj oda magadra és a tested, babád jelzéseire. Általánosságban elmondható, hogy amikor a mama jól érzi magát, akkor a baba is jól mulat odabent.

kinek nagyobb

7. Kényeztesd magad, megérdemled! Ajándéknak  is remek ötlet egy feltöltő, gyengéd kismama masszázs vagy egy várandós relaxációs foglalkozás. Karácsonyi Kismama Kuponunkat be is rakhatod a karácsonyfa alá, a másfél órás foglalkozás ára most mindössze 9990 ft! Rendeléshez írj egy emait: contact@noraarvai.com, vagy az alábbi contact form kitöltésekor megjegyzésbe ird be: karácsonyi kismama kupon!

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró