Kisvakond és a születés, avagy: determinált nőiesség?

Gyerekkorunk meghatározó meséje a Kisvakond, mindannyian jól ismerjük. Ez a cikk a Kisvakond és a születés című epizód megtekintése után született.

A story szerint kedvencünk barátai, Nyuszi Úr és Nyuszi Hölgy romantikus szerelembe esnek, és frigyre lépnek egymással. Hamarosan bekövetkezik a gyermekáldás, Nyuszi Hölgy pocakja egyre kerekedik. Kergetőzés közben Nyuszi Hölgy arca egyszer csak eltorzul, hangos jajgatásba kezd, Nyuszi Úr kétségbeesetten szaladgál fel s alá. Vajúdása nehéz és elhúzódó, a természet úgy fest csődöt mond szegény Nyuszi családnál, hívni kell az doktort, hogy segítsen. Kisvakond sietve érkezik orvosi bőröndjét lobogtatva, majd miután semmilyen praktika nem hozza meg a  kívánt eredményt, Nyuszi hölgy pedig már rémesen szenved, Nyuszi Úr és Kisvakond minden erejüket összeszedve KINYOMNAK Nyuszi Hölgy hasából két szépséges Nyuszi Gyermeket. Innetől a történet happy end, teljes a boldogság.

kisvakond és az endometriózis

Leszögezem, Kisvakondot egyébiránt imádom, de ezt a részt meglehetősen félre sikerültnek tartom. Sajnos jól példázza azt a  tendenciát, ami oly jellemző napjaink nőiség- felfogására. Mindaz, ami dédanyáink idején még természetes folyamat, a női élet része volt, mára szenvedéssé, kínná, orvosi eseménnyé lett. Ezeket a programokat -mint azt ez az eset is bizonyítja- már egészen kis korunktól kapjuk. Mire felnövünk, a mesék, játékok, Barbi-babák,- különös tekintettel a lecsatolható hasú terhes Barbie-ra-, női magazinok, reklámok, filmek stb. hatására olyannyira magunkévá tesszük ezeket az üzeneteket, magunk is elhisszük, sőt, természetesnek tartjuk, hogy a női élet mérföldkövei- a menstruáció,  terhesség,  a szülés- immáron nem a mi dolgunk többé, hanem az orvosoké.

terhes Barbie endometriózis

Kérdés, vajon jól van-e ez így, másik kérdés, hogy vajon mi az ára ennek, mit veszítünk? Hogyan reagál majd a testünk, ha már eleve fél attól, ami a nőiességgel, a női léttel jár? Lehet így ünnep a menstruáció, lehet-e életet meghatározóan csodálatos élmény a szülés, ahogyan régen volt? Úgy fest, inkább csak túlélni szeretnénk a nőiséget, mintsem megélni. Jól van ez így…?

Árvai Nóra

www.endoblog.hu