Ez történik közvetlenül szülés után

A várandósság alatt rengeteg információval látnak el bennünket az egészséges terhességről, a magzati fejlődésről, a szülés megindulásáról és annak lefolyásáról. Személyiségünknek megfelelően választhatunk a számunkra szimpatikus szülésfelkészítő tanfolyamok közül,  járhatunk kifejezetten várandósoknak szóló tornára, jógára. Egy valamiről azonban általában sehol nem esik szó. Hamar elszáll a várandósság 9 hónapja, elérkezik a szülés pillanata, amelyre jól felkészültünk, aztán egyszer csak ott találjuk magunkat kezünkben egy apró, törékenynek látszó kis újszülöttel, a gyermekünkkel. És fogalmunk sincs, hogyan tovább. Mi történik közvetlenül szülés után?

Természetesen ebből a szempontból nem mindegy, hogy császármetszéssel  vagy természetes úton hozta világra a kisbabáját.  A műtét után, amikor kiemelik a kicsit és felsír, odaadhatják a mamának egy gyors puszira, de aztán folytatódnia kell a beavatkozásnak, a sebet a túlzott vérvesztés elkerülése végett minél hamarabb össze kell varrni, az édesanyát el kell látni.

Szerencsére ma már nagyon ritka hogy altatásban végezzék a császárt, epidurális érzéstelenítés közben bár kába Ön kába , de ahhoz elég éber, hogy láthassa és köszönthesse a kisbabáját. Ha az édesapa jelen lehetett a műtétnél, akkor a szokásos vizsgálatok- súlymérés, Apgar tesztek, kórházi rutintól függően szemcseppentés, orrleszívás-  után az ő kezébe adják a kicsit, amíg Önt ellátják.

ujszülött

Császár után szintén kórháztól függően néhány órára, általában egy éjszaka erejéig az intenzívre vagy posztoperatív őrzőbe viszik a frissen szült édesanyát, utána mehet a saját szobájába a gyermekágyas osztályra. A műtét után gyenge és fáradt lehet, érezhet fejfájást, remeghet, émelyeghet, sőt esetleg hányhat is. Ne ijedjen meg, ezek természetes mellékhatások, de ha bármi furcsát észlel, szóljon a nővéreknek, akik megnyugtatják vagy szükség esetén értesítik az orvosát.

A műtét után, főként, ha előre tervezett időpontban végezték a császárt, tehát  nem volt meg a  szülés megindulására jellemző hormonális állapot, nehezebben kezdődhet meg a tejtermelés, adódhatnak apróbb szoptatási nehézségek. Ezeket úgy tudja ellensúlyozni, ha minél hamarabb, és azután is minél gyakrabban mellre helyezi kisbabáját. Igyekezzen megtalálni a legkényelmesebb szoptatási pozíciót, eleinte ez lehet akár fekve is, hogy ne feszüljön hasán a műtéti heg. Bármilyen kérdése merül fel, bizalommal forduljon a csecsemős nővérekhez, akik szívesen segítenek a kezdeteknél.

 anyaság

A császármetszés egy komoly hasi műtét, a fájdalomcsillapítók hatásának elmúltával bizony fájdalmas lesz, de meg kell próbálni mielőbb felkelni az ágyból, felegyenesedni és tenni néhány lépést, így minimálisra csökkenthetők az esetleges nem kívánatos szövődmények. Kisbabájának szuszogása, illata, jelenléte kárpótolni fogja ezekért a kellemetlenségekért.

Természetes szülés esetén a kisbaba megszületése után legjobb, ha azonnal az édesanya meztelen mellkasára helyezik a babát. Lehet, hogy azonnal mohón szopni kezd, lehet, hogy csak pihenni szeretne Önnel együtt. Ezek soha vissza nem térő, különleges pillanatok. Közvetlenül a megszületése után az újszülött hihetetlenül éber állapotban van, készen arra, hogy találkozzon az édesanyjával és családjával. Ezek a kötődés kialakulásának kulcsfontosságú, legcsodálatosabb pillanatai, az újszülött édesanyja tekintetét keresi, s ha megtalálta, szinte kapaszkodik belé.

baba

 Ha az édesapa jelen van és szeretné, elvághatja a köldökzsinórt. Ekkor hátravan még  méhlepény megszülése. A lepény  megérkezése után az orvos megvizsgálja, nem maradt-e bent szövetdarab, ha gátmetszés vagy gátrepedés történt, ellátja a gátsebet. Ez igen kellemetlen, de  nem tart soká, és ekkor már Önnel  lehet a kisbabája is.

Az ez után következő 2 órát az orvosok biztonsági szakasznak, a pszichológusok arany órának nevezik. Ekkor általában a szülőszobán maradhat a párjával és az újszülöttjével, ismerkedhetnek, megpróbálhatja megszoptatni, pihenhet és gyönyörködhet a kicsiben.. Ő valószínűleg az első éberen töltött óra után szundítani fog egy jót a mellkasán vagy édesapja karjaiban, hiszen elfáradt a születés, a megszületés és az azt követkő kötelező vizsgálatok, az első fürdetés és öltöztetés mindeddig ismeretlen élményeitől. Orvosa ekkor már nincs jelen, de a két óra leteltével még egyszer visszatér és ellenőrizi a hüvelyi vérzés mennyiségét.

Szülés után hihetetlen eufória uralkodhat el Önön, megcsinálta, kezében tarthatja a kisbabáját! Az is lehet, hogy elképesztően kimerült, és csak pihenni szeretne Furcsa „ürességérzést” tapasztalhat, hiányozhat a babája onnan „bentről”.  Mindezek az érzések és gondolatok teljesen normálisak. Az anyai érzések van, akit rögtön, van, akit csak néhány óra, nap múlva árasztanak el . A 2 óra elteltével a szobájába viszik, vagy ha elég erősnek érzi magát, akár  a saját lábán is elsétálhat az ágyáig. A babát pedig valószínűleg az újszülött osztályra viszik, mondván, Önnek szüksége van a pihenésre. Ha így van, aludjon, töltődjön fel, aztán néhány óra múlva érte mehet, és annyit lehetnek együtt már a kórházban is, amennyit csak szeretnének. Legjobban mindketten akkor járnak, ha a lehető legtöbb időt közvetlen kontaktusban töltik.

A szülés és a megszületés hatalmas fizikai és érzelmi megterhelést jelent babának és anyának egyaránt. Pihenjenek, hangolódjanak egymásra, és élvezzék egymás társaságát!

Árvai Nóra

pszichológus, szomatoterapeuta, perinatális szaktanácsadó, life-, egészségügyi- és orvos coach, szakíró

[contact-form-7 404 "Not Found"]