Ajándék stresszkezelő légzőgyakorlatok gyermekre váróknak

Babára várva különösen nagy jelentősége van a stresszkezelésnek, hiszen maga a szituáció, a várakozás is feszültséggel teli, és egyben pont a túlzott idegeskedés lehet a gyermekáldás egyik legnagyobb ellensége, Stresszkezelésre és relaxáció elérésére is remekül alkalmazhatóak a következő légzőgyakorlatok:

  • egyszerű hasi légzés

Feküdj a hátadra felhúzott térdekkel, talpak a talajon. Egyik kezed rakd a hasadra, és tudatosan végezz hasi légzést. Figyeld meg, ahogy a hasad kidomborodik belégzésnél, és lesüllyed kilégzésnél. Nyugtat, lazít, relaxál, emellett számtalan kedvező élettani hatása van a hasi légzésnek. Átmasszírozza a hasi szerveket. Gyakorold naponta!

légzőgyakorlatok

  • teljes jógalégzés

Kiinduló helyzet ugyanaz, háton fekvés, lábak felhúzva, talpak a talajon. Egyik kéz hason, másik a mellkason. A teljes jógalégzés során először hasba, majd ha az megtelt, mellkasba, ha az is megtelt, tüdőcsúcsba lélegezz- ez utóbbi olyan, mintha a vállad enyhén megemelkedne. Kilégzésnél ugyanígy: először hasból fújd ki a levegőt, majd mellkasból, végül tüdőcsúcsból is.

  • váltott orrlyukas légzés

Ez egy jolly joker légzéstechnika. Remek immunrendszer erősítő, téli megfázásos időszakban kötelező. Emellett optimalizálja a vérnyomást: akinek magas, annak leviszi, akinek alacsony, annak feljebb tornázza. Migrén, fejfájás ellen is nagyon hatásos. Ülj le kényelmes helyzetbe, használni a hüvelyk és a mutató ujjadat fogod. Jobb kezed hüvelykujjával fogd be a jobb orrlyukadat, lélegezz be a balon. Tartsd bent a levegőt, miközben mutatóujjaddal átfogsz a bal orrlyukadra, és a levegőt a jobb orrlyukadon fújd ki. Belégzés a jobb orrlyukon át, átfogás, kilégzés a bal orrlyukon át. Ez egy teljes kör, meg se állj nyolcig.

váltott orrlyukas légzés

  • lazíts légzés

Végezz hasi légzést, amely során minden egyes kilégzésnél ismételd el magadban a lazíts vagy  a lazíthatsz szót. Melyik tetszik jobban? Észre fogod venmi, hogy mind az izmok, mind az érzelmek szintjén teljesen automatikusan bekövetkezik az ellazulás, és  friss, megkönnyebbült érzést tapasztalsz a gyakorlat után.

További hasznos stresszkezelő technikák és a sikeres gyermekvállalás segítése a modern pszichológia eszközeivel:

www.noraarvai.com

[contact-form-7 404 "Not Found"]