Időtakarékos tippek kisgyerekes szülőknek

A most következő egyszerű tippekkel könnyebbé és áttekinthetőbbé tehetőek az anyák hétköznapjai és a gyereknevelés.

1. Rendszeres rendrakás a lakásban

Tanítsd meg a gyerekednek, hogy mindig pakoljon el maga után! Ha egy új játékot elővesz, akkor azt, amivel addig foglalkozott, el kell raknia, mielőtt az új tevékenységbe kezdene. Ha ezt következetesen betartod – hiszen a viselkedéseddel neked is példát kell mutanod- és betartatod vele is, nem lesz átláthatatlan káosz a lakás a nap közepére.

segit a gyerek

2. Mindig legyen kéznél rágcsa

A gyerek a leglehetetlenebb helyzetekben és időpontokban találhatja ki, hogy éppen éhen akar halni. A hiszti elkerülése érdekében legyen nálad mindig egy kevés könnyedén szállítható, egészséges rágcsa, hogy átvészeljétek az időt, amíg olyan helyre értek, ahol rendesen meg lehet ebédelni/vacsorázni. Tippek a táskába: bio tönköly ropi, natúr magvak, aszalt gyümölcs, szénsavmentes ásványvíz.

3. Levezető alvás előtti szeánszok

Az esti együttlét kedves rituáléi, mint a fürdés, fogmosás, esti mese keretet adnak a napnak, meghitté varázsolják az estét és megnyugtaják a gyereket. Érdemes hasonló rutin szerint végezni a lefekvés előtti teendőket, a tapasztalat szerint így könnyebben alszanak el a gyerekek és nyugodtabb álmaik lesznek.

4. Készülj fel a reggelre!

A reggelek képesek teljesen szétcsúszni, ha az anya éppen nincs a topon. Ilyenkor érzed azt, hogy lehetetlenség időben elindulni mert nem találsz páros zoknit, nem tudsz kávézni mert megromlott a tej, és egyébként is áll a bál, mert elfelejtettél reggelire csokigolyót venni, és különben is csak még egy mesét. A káosz elkerülése érdekében amit lehet, készíts elő reggelre: rakd kia székre a ruhákat, amiket másnap  fel fogtok venni, készítsd el a tízórai szendvicseket, ellenőrizd, be van-e pakolva a hátizsák, gondold át, milyen feladatok, teendők várnak rád holnap, stb. A nyugodt reggel a hatékony és sikeres nap záloga.

reggeli rutin

 

5. Tárolódobozok

Minden szinglianyu ismeri azt a helyzetet, amikor csengetnek, de mi éppen bokáig járunk a legóban, favonatban, puzzle darabkákban és az egyéb épp aktuális kedvencekben. Éppen ezért minden gyerekszoba kötelező eleme a mindent-bele tárolódoboz. Szerencsére már esztétikus műanyag, illetve fából készült dobozokat is be lehet szerezni a boltokban, amelyek nem pusztán megkönnyítik a gyors rendrakást, de kedves kiegészítői lehetnek a lakásnak is. Nem  csak a gyerekszobának, szinte bármelyik helységben jól jöhetnek…:-)

 dobozok

5.  Időtakarékos háztartási tippek

Társoldalunkon időtakarékos ötleteket olvashatsz a háztartásvezetéssel kapcsolatban. Kattints IDE a cikkért. 

6. Heti Rutin

Nyugalmat és rendszerességet hoz a gyerek és a szülő életébe is egy kiszámítható heti rutin. A kezdetekkor érdemes közös családi fali naptárat venni, és abba jelezni, mikor van a gyerek apával, mikor anyával, mikor hol alszik, melyik nap milyen extra programok, különórák vannak.

falinaptár

 

 7. Aktív hétköznapok

A tv, internet, számítógépes játékok korában külön figyelmet érdemel, hogy elegendő aktív kikapcsolódást és tartalmas szórakozást biztosítsunk a gyerek számára, hogy le tudja vezetni az energiáit.  Biztasd arra, hogy mozduljatok ki, menjetek kutyát sétáltatni, barátokhoz vendégségbe, kirándulni, úszni, madarakat etetni,lényeg, hogy mindenki kellemesen elfáradjon.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

[contact-form-7 404 "Not Found"]