VBAC- Hüvelyi szülés császár után

 Ha az első terhesség után a szülés során császármetszésre került a sor, általában a második baba is ilyen módon születik meg.  Ha azonban  az édesanya szeretné megtapasztalni a szülés természetes útját, szerencsés esetben van rá mód, hogy ezt megtehesse. Ez függ attól is, hogy mi okból került sor az első esetben császármetszésre, és milyen régen történt a beavatkozás.

VBAC 2

A szülészek ugyanis azért bánnak kiemelt óvatossággal a VBAC-kel, (vaginal birth after cesarian), mert tagadhatatlanul nagyobb a kockázat a szülés során bekövetkező problémák egy részének ilyen esetben. A császármetszés hegvonalában, -ahol átvágták a szövetet- a méh gyengébben tart,  és a kontrakciók hatására esetlegesen szétnyílhat. Ez rosszul hangzik, de nem minden esetben jelent tragédiát: előfordul, hogy annyi hatása van csak, hogy a még ép magzatburok megreped, vagy a baba egy kis keze, lába kikandikál a hasüregbe. De van szerencsétlen eset is: a hirtelen kialakuló méhűri nyomáscsökkenés lepényleválást okozhat, ekkor a hegszétválás miatt nem csak a szülés folymata áll le, hanem nagyon erőtejes vérzés kezdődik, amely egyaránt származhat a méh izomzatából és  a leváló lepényből is. Ha ez bekövetkezik, mind az anya, mind  a baba életveszélyes állapotba kerülhet, ezért haladéktalanul császármetszés elvégzésére van szükség. Fontos tisztázni, hogy ez a legrosszabb eshetőség nagyon ritkán fordul elő.  A császármetszés után minimálisan egy-másfél évnek el kell telnie, mielőtt természtes szülésre kerülhet sor, ekkortól azonban meg lehet próbálni, és fel lehet rá készülni testben, lélekben egyaránt.

A szülészorvos feladata, hogy meghallgassa az édesanya elképzeléseit, gondolatait, majd a kockázatok és előnyök mérlegelése mellett felelős döntést hozzanak- együtt. Ma hazánkban az a tendencia, hogy előzetes császármetszés után jócskán az újabb császár irányába billen a mérleg. Ennek számos oka van, és sajnos nem kizárólag a baba és a mama biztonsága tartoznak az indokok közé, hanem kényelem, gazdasági szempontok és a növekvő számú szülészeti perek miatti aggodalom az orvostársadalom részéről. Az édesanya, aki VBAC-ot szeretne, ún. alternatív szemléletű intézményt és orvost kell keressen, aki ismeri a természetes szülés előnyeit, és tisztában van azzal, hogy császármetszést végezni csak akkor éri meg, ha valóban az anya vagy a magzat egészsége forog kockán.

VBAC

A császármetszésről szóló korábbi cikket ITT olvashatod.  Ha szeretnél beszélgetni a császármetszésről, a császármetszéssel világra jött babáról vagy a VBAC-ról, bátran keress EZEN elérhetőségeim valamelyikén.

Árvai Nóra