Várandósság és szülés járvány idején

Kilenc késői stádiumú, nagyterhes, igazoltan koronavírussal fertőzött nő vizsgálata alapján a kutatók eredményei arra utalnak, hogy a “vertikális átvitel” -tehát az anyától a magzatig terjedő fertőzés az anyaméhben nem fordul elő.

A kilenc terhes nőnél laboratóriumi igazolták a COVID-19 vírus jelenlétét. Láz és köhögés volt a tüneteik között, és kettejük izomfájdalomról is beszámolt. A vizsgált nők 26- 40 év közöttiek voltak, krónikus alapbetegségük , mint például cukorbetegség vagy szív- érrendszeri megbetegedés nem volt. Egyikük sem szenvedett életveszélyes tünetektől, és mindannyian élő gyermeknek adtak életet császármetszés útján.

Eztán a csecsemőikből származó mintákat is elemezték, beleértve a magzatvizet, a köldökzsinórot és az újszülött torokkenetét, és mindezek a vírus szempontjából negatívnak bizonyultak. Emellett még az anyatejet is vizsgálatnak vetették alá, ez a minta szintén negatívnak bizonyult.

Ezek alapján Yuanzhen Zhang, PhD, a kínai Wuhan Egyetemen kutatója és munkatársai a The Lancet-ban azt a nyilatkozatot tették, hogy jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus veszélyeztetné a késői terhességet, sem pedig arra, hogy az anya-magzat fertőzés veszélye fennállna.

Annak idején a SARS -sal más volt a helyzet, azt egyértelműen összefüggésbe hozták a terhességi komplikációkkal és akár késői vetéléssel, koraszüléssel is.

Forrás ITT

ITT pedig egy angliai esetet olvashattok egy anyáról, aki közvetlenül a szülés után tudta csak meg, hogy koronavírus pozitív. Később a baba tesztje is pozitívnak bizonyult, a kutatók most vizsgálják, hogy még az anyaméhben vagy szülés közben fertőződhetett-e meg az újszülött. Mindemellett ők is kiemelik, hogy a terhesség alatt és az újszülöttre nézve sem fatális a koronavírus, enyhe tünetekkel szokták megúszni a várandósok és a babák a fertőzést.

Fontos: ha most a járványidőszakban vagy várandós vagy néhány héten, hónapon belül szülsz, ajánlom figyelmedbe az Együttszülés kézikönyve című könyvemet, amelyhez most egy külön ajándék e-bookot adok Várandósság és Szülés Járvány idején címmel, ami segít a döntésben, hogy ebben a helyzetben mit érdemes csinálni, hiszen a szabályozás neme egyértelmű egyenlőre: bent legyen apa vagy sem?

Árvai Nóra szakpszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Bejelentkezés konzultációra a járványidőszakban kizárólag online ITT