“Most született gyerekünk, és döcög a párkapcsolatunk- mit tehetünk? 1. rész

Még a legjobban működő párkapcsolat is megsínyli a gyermek érkezését, a család bővülését. Rengeteg aggodalom, feszültség, bonyodalom, intéznivaló jár együtt az újszülöttel, ezt tetézi a nem alvás okozta kimerültség, amikor elég a legkisebb nézeteltérés is ahhoz, hogy szinte bombaként robbanjon ki a veszekedés a szülők között. Nem kevés kapcsolatnak jelent hatalmas kihívást a babázós időszak. 

Ideális esetben a párnak volt ideje kiismerni egymást és összecsiszolódni a baba érkezése előtt. Mégis, ekkor is egészen új szerepben ismerkszenek meg a felek. Lehet, hogy az amúgy laza és vicces nő újdonsult anyaként szorongó és túlérzékeny, a gondoskodó férfi pedig első izgalmában inkább menne munka utáőn fociedzésre, este pedig sörözni, mintsem haza… Eddig csak együttélés és szerelem volt, de a baba születésével minden végérvényesen megváltozott, semmi nem lesz már ugyanolyan. Nullától huszonnégyig ott van az a kis lény, akinek biológiai és érzelmi szükségleteiről gondoskodni hatalmas felelősség. Egy stabil, érett, jól működő párkapcsolat egyensúlyát is megingathatja a gyermek érkezése. Ez egy úgynevezett normatív krízis, amit az életciklus változása okoz, és akkor alakul zökkenőmentesen, ha a pár már előzetesen felkészül az esetlegesen felmerülő problémákra, és őszintén kommunikálják egymás felé érzéseiket, gondolataikat.

béke

 

Általánosan elmondható, hogy az alábbi területeken nagymértékű változások alakulnak ki, amelyek feszültséget kelthetnek az újdonsült szülőkben.

1. Csökken a kettesben eltöltött idő

A kicsi ellátása -főképpen kezdetben- állandó készenlétet igényel. Nehéz megteremteni azt a kettesben töltött időt, amihez a pár eddig hozzászokott.

2. Változik a szexualitás

Szülés után het hét kényszerpihi még akkor is, ha minden a legnagyobb rendben volt, esetleges komplikációk a regenerációs időn még nyújthatnak. Az édesanya teste megváltozott, lehet, hogy nem tekint magára vonzó nőként, vagy aggódhat a hüvely izmainak meggyengülése miatt. Testére előssorban mint az újszölött “ellátórendszerére” tekint, nem mint szexuális örömforrásra. Az apa lehet türelmetlen vagy éppen túlféltő, és valóban tény, hogy a babák tudnak időzíteni, és éppen a legalkalmatlanabb időpontban sírnak fel…

3. Sok az új feladat és kérdés

Kezdetben a baba ellátása, gondozása ad új teendőket, majd előtérbe kerülnek a gyereknevelési kérdések. Felmerül, hogy az egyes feladatokat ki milyen arányban lássa el, apa mennyire vegyen részt a kicsi mindennapjaiban, haza kell-e érni fürdetésre, és milyen nevelési elveket kövessenek, hagyják-e sírni a picit vagy ne, stb.

4. Módosul a fókusz

A nő kezdetben teljesen átkapcsol “anya” üzemmódba, elveszik a szoptatás-pelenkázás-altatás világában, érdeklődése csak a babára fókuszál. Ez evoloúciós szükségszerűség, a gondozó teljes figyelme nélkül életképtelen lenne. Nem egyszer találkozunk a férfi részéről tudattalan féltékenységgel, amit a baba iránt érez, amiért a nő törődése és gondoskodása csak az övé. Később  a helyzet általában magától rendeződik, de kezdetben komoly konfliktusforrást jelenthet.

5. Belép a tágabb család

A szülővé válással a pár szülei automatikusan nagyszülői szerepbe kerülnek. Vajon egyforma mértékben szeretnék bevonni a nagyszülőket az újszülött életébe? Ki segíthet a fiatal anyának, és hogyan? Mekkora teret engednek a nagyszülőknek, hol húzza meg a szülőpár a saját határait? Hogyan oldható meg, hogy a szülőpár kompetensnek érezhesse magát, de a jószándékú, hasznos segítséget képesek legyenek elfogadni?

6. Az alvásmegvonás feszültté tesz

Az újszülött éjszaka is felkel, eleinte sokszor, aztán egyre kevesebbet. Aki felkel hozzá- ez a szoptatás miatt általában az édesanya- hamar kimerültté, s emiatt feszültté válik. Az alvásmegvonás régen kínzóeszköz volt, nagyon megterhelő tud lenni, érdemesw napközben lepihenni a baba alvásidejében, ha lehetőség adódik rá.

baleset

Cikksorozatunk következő részében arról lesz szó, hogyan érdemes felkészülni a párnak a gyermekvállalása, aharmadik részben pedig arról íroik majd, mit lehet tenni, ha már kialakult a probléma, milyen megoldási lehetőségek vannak.

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

Árvai Nóra

www.noraarvai.com