Több, mint könyv- Szeretetkonyha ajánló

Megmutatom, mert egy annyira helyes könyvre bukkantam, amelyet szívemből ajánlok minden anyukának, minden családnak. Ez a könyv egyszerre nyújt táplálékot testnek és léleknek egyaránt.

Nem könnyű helyzet az, amikor egészségügyi okból mentesen étkezik a család egy tagja, és ehhez alkalmazkodnia kell a többieknek is. Nálunk az endometriózis diétával én vagyok a “macerás” elem. Növényi étrendet követek, és ebbe csempészem bele, ezt egészítem ki olyan egyszerű, pillanatok alatt elkészíthető fogásokkal, amelyek segítségével nem érzem azt, hogy két- vagy akár háromfelé kell főznöm, mégis mindenki kedvére tehetek.

Légrádi Ildikó és Kiss Mona közös új könyvében sok olyan recept van, amelyek ebben voltak a segítségemre. A Szeretetkonyhá-ban a receptek mind tej-, gluten-, mogyoró-, cukor- és szójamentesek, így én is találtam benne jópár fogamra való finomságot, és a szeretteim is.

Azt már tudjátok, hogy nagy “kenegetős” fan vagyok, jöhet minden, ami friss, fűszeres, ízletes, zöldséges kence- zellerszárral, répahasábbal, uborkával vagy gluténmentes abonettel bármennyit el tudok pusztítani.

Az egyik kedvenc receptem a könyvből egyszerűségében is nagyszerű: kóstoltad már a répakrémet? Valami mennyei. És ami a legjobb benne: hiába én vagyok a “zöldségrajongó” a családban, mindenki repetáért ácsingózott, én pedig örültem, hogy egészen biztos benne van a gyerekben a napi A-vitamin adag.

Mona receptjei és Ildikó gyermeknevelésről szóló írásai sokkal többé teszik a Szeretetkonyhát, mint egyszerű receptkönyv. Az olvasnivalók rövidek, de ütősek- bevallom, én főzés közben, a konyhában olvastam el őket. Csak vigyázva persze, mert a könyv lapjai is olyan szépek, illatosak, nem akartam összemaszatolni a világért sem.

Nem tudom, létezett-e eddig ilyen szinesztézia, ahol a szavak, a mondatok, az olvasás kiváltotta érzelmek erősítik az ételek ízét, de ha eddig nem is létezett, Monának és Ildikónak köszönhetően most már egészen biztosan.

Olyan könyv ez, ami egybetereli a családot a konyhába- akár egy közös főzés, akár egy finom vacsora elköltése a cél, lényeg, hogy együtt legyünk. Ildikó felhívja a figyelmet arra, hogy a testünk mellett a lelkünk ápolása is elengedhetetlenül fontos, csak így lehet teljes a harmónia.

Ildikó sorai szépen lassan gyermekünk megértésén keresztül hívják fel a figyelmet arra, hogy érdemes időről-időre gyermeki lelkünkhöz is kapcsolódnunk, mert minden onnan indul, sok magunkban hordozott blokk kialakulása is itt keresendő. Ha elolvassuk, megláljuk mennyi alkalmunk lehet szeretteinkkel igazán együtt lenni, így a hétköznapi pillanatokban is meglepően sok kalandban lesz részünk.

Érdemes figyelmet fordítanunk arra is, hogy megengedjük magunknak, hogy időről-időre kapcsolódjunk gyermeki lelkünkhöz is, igazán izgalmas kalandokban lesz részünk.

Neked melyik recept és szeretet szösszenet lesz a kedvenced?