Tanácsok kezdő kismamáknak a perinatális szaktanácsadótól

Ebben a cikkben olyan gondolatokat és tanácsokat oszt meg Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktaácsadó, amelyekkel más kismamás- kisbabás oldal biztosan nem foglalkozik. Ezek olyan dolgok, amelykről nem illik beszélni, mert a várandósságról csak szuperlatívuszokban szabad nyilatkozni, főleg egy baba- mama konzultációs oldalon..   néhány tanács kezdő kismamáknak, őszintén. 

 

A terhességi teszt

Akkor is, ha már nahyon régen, tiszta szívből vártad a babátok érkezését, amikor első ízben megpillantod azt a bizonyos második csíkot a terhességi teszten, a földöntúli boldogság mellett- vagy akár helyett- bizonytalan, aggodalmas gondolatok is megjelenhetnek benned. Azért írom, hogy első ízben, mert könnyen lehet, hogy még jó pár darabot megcsinálsz aznap, csak a biztonság kedvvéért. És ez így van rendjén.  Biztos, hogy most van itt az ideje? Biztos, hogy jó lesz ez így? Mindent megcsináltam, amit az anyaság előtt ki akartam próbálni? Biztos, hogy a párom a legideálisabb apajelölt? Biztos, hogy… Igen, a biztos:-)  Ennek ellenére a  legtöbb nő átéli ezeket vagy ehhez nagyon  hasonló bizonytalan érzéseket a várandóssága legelején. Aztán csitulnak a szorongások, és azok is megérkeznek a boldog várakozásba, akiket nem rögtön árasztott el a földöntúli boldogság.  Szóval: nyugalom!

terhesteszt

A várandósság szakaszai

A jól ismert három trimeszter nem csak testi-fizikai, hanem lelki változásokat is magában hordoz. Az első trimeszter témája maga a várandósság, a terhesség ténye. A nő elsősorban magára és testi észlelteire koncentrál, barátkozik a várandóssággal.

A második trimeszter már nem a várandós nőről, hanem a babáról szól. Ekkor a már az anya is tudja, érzi, hogy benne egy önálló, független kis  ember fejlődik, és egyre kíváncsibbb rá, rá fókuszál, ismerkedik vele. Cselekedetei, viselkedése, reakció alapján- például hogy eltakarja magát a magzat az ultrahang vizsgálat alatt- tulajdonságokkal ruházza fel: huncut lesz, este lesz aktív, stb.  Egyre mélyül az anya-baba kapcsolat és kötődés.

A harmadik trimeszter témája a szülés. A várandós nő ekkor kezd el azon gondolkodni, hogyan szeretne majd szülni, van aki szülési tervet is készít, olvas a szülés szakaszairól, menetéről.Ha természetesen szeretne szülni, megtanulja és alkalmazni kezdi a gátmasszázst, ha császármetszésre készül, altatásos rémsztorikat olvasgat az interneten:-) Testben és lélekben is az elengedésre készül.

Előfordul, hogy a nagy szülésre készülésben az azt közvetlenül követő szakasz új prolémaköreivel: hogyan kell megfogni/felöltöztetni/bepelenkázni/megfürdetni egy újszülöttet, már nem marad idő foglalkozni, így az újdonsült édesanya improvizál, és így is tökéletesen megoldja a felmerülő kihívásokat. Szóval: nyugalom. 🙂

para mama

Azok a fránya negetaív gondolatok

Perinatális szaktanácsadói praxisomban nagyon gyakran találkozom azzal a helyzettel, hogy a kismama alig mer a félelmeiről, aggodalmairól beszélni.  Az ok a népszerű a Titok, a Titok varázslatos világa, A Titok mágkus és Misztikus Hatalma és társaik ezo-bullshit irodalmában keresendők. Az édesanya fél, hogy negatív gondolataival “megteremti” a bajt, ne adj isten még árthat is a babájának. A valóság az, hogy a negatív gondolatok miatti bűntudat rengeteg felesleges szoronganivalót ad az anyáknak. Nincs olyan nő, aki a várandósság 9 hónapja alatt végig csupa mosoly optimizmus lenne. Emberek vagyunk, az agyunk sokszor szereti önállósítani magát és belső beszéd formájában biztos, hogy felbukkan olykor olykor aggodalmas gondolat is. Ez teljesen természetes, és nem kell tartani tőle. Kutatások szerint azok, akik a negatív gondolatok rossz hatásai miatti félelmükben nagyon nem akarnak rosszra gondolni, sokkal többet gondolnak rosszra, mint azok, akik elfogadják, hogy emberből vannak, így időről időre óhatatlanul is fognak stresszelni valamin.  Ha stresszes napod van, tedd a hasadra a kezed, és üzend meg a babádnak: anyu most izgul, ez ilyen. Minden rendben van. Kommunikálj a babáddal a kezdetektől. Szóval: nyugi.

Összefoglalva a perinatális szaktanácsadó kismamáknak szóló tanácsait: enjoy, és nyugi!:-)

Árvai Nóra

[contact-form-7 404 "Not Found"]