Szexuális élet várandósan és szülés után

Sok nő aggódva gondol  terhesség és az azt követő időszak szexualitást érintő változásaira. Ha megtudtad, hogy babát vársz, előfordulhat, hogy félted a benned növekvő kis életet, s ez az aggodalom meggátol abban, hogy nyugodtan átadd magad a szexuális élet örömeinek. Tudnod kell, hogy ha te és a kicsi is egészségesek vagytok, a szex várandósság alatt sem  nem ártalmas. A durvaságot természetesen kerülni kell, és a fertőzések elkerülése végett érdemes még fokozottabban ügyelni a higéniára. Tény, hogy az orgazmus méhösszehúzódásokkal jár, de ezek ereje messze elmarad a vajúdásra jellemző kontrakcióktól. A baba tökéletesen biztonságos, védett helyen van odabent. Orvosod valószínűleg úgyis minden vizsgálatkor ellenőrzi majd, hogy zárt-e a méhszáj. Ha így van, nyugodtan élvezhetitek az együttlétet.

szex szülés után

Ennek a tartókodó  reakciónak a  szöges ellentéte is előfordulhat.Lehet, hogy várandósan kiteljesedsz nőiességedben, szexinek és még kívánatosabbnak érzed magad. A hormonális változások és az altesti vérbőség miatt fokozott érzékenységgel reagálhatsz partnered közeledésére, és elsöprő szexuális élményekben lehet részed.

Akár kisebb, akár megnövekedett a libidód, a lényeg, hogy pároddal őszintén, nyíltan tudjatok egymással ezekről a témákról beszélgetni, és mindkettőtök számára elfogadható megoldásokat találjatok.

De mi lesz a szülés után? Sok kismama és párja aggódik a szülés utáni első együttléttől. Fontos, hogy megvárjátok azt a pillanatot, amikor már mindketten vágytok rá. Lehet, hogy jó pár hét eltelik odáig, mire mindketten belerázódtok a babás életbe. Rengeteg a teendő, kialvatlanok és fáradtak vagytok, és ha van egy szabad órátok, azt bizony inkább pihenéssel töltenétek… Ez teljesen érthető. A kettesben eltöltött idő minőségére, a gyengéd összebújásokra, egy-egy szerető ölelésre azonban mindig szakítsatok időt.

szex szülés után 2

 Olyan is van, aki még a hat hetes gyermekágyi időszakot sem várja ki az első együttléttel. Ha a gyermekágyi folyás már elmúlt, és a gáti terület nem érzékeny, ezzel sincs semmi gond. Az estelegesen felmerülő problémákról így már a hat hetes kontrollon értesítheted a nőgyógyászodat. Ha császármetszéssel segítették világra a kisbabádat, feltétlen várd ki a hat hetet, mielőtt ágyba bújsz kedveseddel.

szex szülés után 3

Pár héttel szülés után még nem lesz minden teljesen ugyanolyan, mint szülés előtt, de egy kis tornával sokat segíthetsz a dolgon.Már a szülés előtt érdemes elkezdeni a gátizom tornát, amellyel nem csak a szülésre készítheted fel az izmaidat, hanem a szülés utáni esetleges szövődmények (pl. inkontinencia, tág hüvely, stb.) elkerüléséért is sokat teszel, és a szexuális élet is ugyanolyan örömteli lesz, mint annak előtte.

szex szülés után 4

 

ÁRvai Nóra