Szex szülés után- problémák és megoldások

A szexualitás jelentősége vitathatatlan egy jól műküdő párkapcsolatban. Partner választáskor mindkét fél számára fontos az elemi vonzódás mellett, hogy olyan társra találjon, akivel hosszútávon könnyeden együtt tud működni. Az alapértékrendek és igények közeliek legyenek morálisan, hiszen ha hasonló értékítélettel bírtok, akkor bármit is dob az élet, megtalájátok az utat a közösen elfogadható megoldáshoz.

Így van ez a szülés utáni első együttlét kapcsán is. Keveset beszélünk róla, holott a gyermekáldás velejáróra ez a kérdés. A szituáció adott, kétségtelenül megváltozott helyzetet kell megoldani.

Ami addig magától értetődő természetességgel működött, az most némi tudatosságot igényel. A testi-lelki változások tényszerűek, de csak átmenetiek. Vannak, akik könnyebben és rövid idő alatt regenerálódnak, míg másoknak többet kell várniuk arra, hogy ismét felhőtlenül élvezni tudják a szexet. Legyetek magatokkal türelmesek!

Szülés után a fizikai változások, mint a gátmetszés vagy gátrepesztés érthetően érzékenyebbé teszi a területet, így az együttlét első pár alkalommal még fájdalommal jár, de némi síkosítóval gördülékenyebben mennek a dolgok. Nagyobb hangsúlyt érdemel az előjáték, a jobb ráhangolódás és a jóleső – de legalábbis legkevésbé fájdalmas -pozitúra megtalálása.

Császármetszés után a gáti szakasz kevésbé érintett, de a műtéti utáni gyógyulási hosszadalmasabb és az ezzel járó fájdalom kisugározhat az alhas és a gát irányába. Ám egy kis óvatossággal fűszerezve ezen künnyedén át tudtok lendülni. Ha aggodalmad lenne a gyógyulási folymatokkal kapcsolatban, a nőgyógyászod egyszerű vizsgálattal nyomonkövetheti azt te pedig intim tornával segítheted a mielőbbi felépülést.

Gyakran a várandósság ideje alatt orvosi szempontból indokolatlanul mellőzötté válik az aktus, pedig nem csak a kispapának, de a mamának- és ezáltal a babának is jót tesz, nem kell félni tőle. Nehezebb visszatalálni, ha hónapokon át kimarad az intimitás. Ha a testi változások pszichés hatása miatt nem érzed magad elég vonzónak, az szorongást eredényezhet, ami a vágy háttérbe szorításával járhat, így elmarad az izgalom és vele együtt a nedvesedés.

Hogy újra vonzónak érezd magad bevethetsz akár egy szexi fehérneműt, amit magadon tarthaszt szeretkezés közben is. Az anyaság csodálatos dolog és hogy örömtelin meg tudd élni minden pillanatát törődnöd kell a saját vágyaiddal is. Adj magadnak legalább fél évet, amíg el tudod fogadni, hogy igenis jó anya – és ha elcsigázottan is, de erős és gyönyörű nő vagy.

Tehát ha még előtte állsz, no para, ha benne vagy, nyugi van megoldás, ha már túl vagy rajta, ne félj a következőtől!

Ha segítségre van szükséged, szakértő pszichológus, szexuálterapeuta, perinatális szaktanácsadónkhoz ITT tudsz időpontot foglalni.