Pszichológusnál a gyerekkel

Mikor kell pszichológushoz fordulni egy gyerekkel? Mi történik ott? Hogyan készítsem fel a látogatásra a gyereket? Ha pszichológushoz viszem, akkor már biztos, hogy valami “baja” van?- aggódó szülők kérdési a praxisomból. Lássuk a válaszokat.

Ha a szülőknek bármilyen, a gyermekneveléssel kapcsolatos kérdése van, ha elbizonytalanodnak valamiben, bátran felkereshetik a pszichológust. Ez korántsem jelenti azt, hogy  a gyereknek bármi baja lenne, csak azt, hogy a szülei tudatosak, odafigyelőek, törődőek. Általánosságban elmondható, hogy érdemes szakembert felkeresésni, ha a család illetve  a gyermek életében nem normatív (természetes, mindenkivel előforduló krízis, pl. serdülőkor) krízis következik be, legyen ez közeli hozzátartozó halála, a szülők válása, idegen városba költözés, súlyos baleset, stb. Figyelmeztető jel lehet, ha a gyermek viselkedése vagy iskolai teljesítménye hirtelen megváltozik, vidám, hangos gyermekből csendes, visszahúzódó válik, vagy fordítva, ha a szorongás vagy gyermekkori depresszió tüneteit vesszük észre rajta.

stk93908cor

Szerencsére bízhatunk a gyermekek rugalmasságában és öngyógyító képességében, sokszor minden külső segítség nélkül remekül átvészelik a nehézségeket. Nagyon gyakran a szülők megnyugtatása, a gyermekkel való kommunikációs stratégiák optimaliálása zajlik a gyermekpszichológusnál. Ha a tünetek fennállása elhúzódik vagy nagyon súlyosbodik, akkor viszont mindenképp konzultálni kell pszichológussal a további teendőkről.

Az szakemberrel való első találkozás az ún. első interjú- ezen általában csak a szülő- lehetőleg mindkettő!- vesz részt, és lehetőség van felvázolni a problémát, feltenni a kérdéseket. A beszélgetések során  a szakember anamnézist vesz fel, itt szóba kerül a csaláődtervezés, a várandósság, a szülés körülményei, a babás évek és minden, a gyermek életében jelentős esemény. Ezután találkozik a szakember a gyerekkel. A család, a gyermek életében fontos szereplők később is fontos szereplői lehetnek a közös munkának.

gyerek pszicho

Ha  a gyermek elinte zavarban van a szakember jelenlétében, szorong, akkor ezt a pszichológus feloldja, majd játékra invitálja a gyereket, amely során megfigyeli a viselkedését, közvetlenségét, azt, hogyan fedezi fel és használja ki a teret, stb.  A gyerek életkorától függően kötetlen beszélgetést is folytathatnak eközben, hobbiról, szabadidős tevékenységekről, sikerekről, és egyéb olyan témákról, amiről a fiatal szívesen beszél, ezzel is segítve a bizalom kialakulását.

A szekember felméri a gyermek fizikai és mentális állapotát, beszédét, hangulatát, szociális képességeit, és preferenciájától függően különböző teszteket is elvégezhet, ha úgy érzi, ez segíti a munkát. Ezek lehetnek verbális és nonverbális eszközök is. A vizsgálati szakasz után megkezdődik maga a terápia, amelynek során a pszichológus a szülőkkel is tartja a kapcsolatot. E szakasz hossza a tünetek mögött meghúzódó probléma természetétől függ, néhány alkalomtól több hónapig is terjedhet. Előfordul, hogy több tudományterület szakembereinek együttes közreműködésére,- pszichológus, pszichiáter, gyermekorvos, szociális munkás, szakorvos, stb- egyfajta team-munkára van szükség a teljes gyógyuláshoz.

ölyökpszicho

Árvai Nóra

www.noraarvai.com

[contact-form-7 404 "Not Found"]