Program a császármetszés indokolatlanul magas arányának visszaszorítására

Cikksorozat a császármetszés arányának csökkentéséért

Amikor szakképzésre jártam, kaptam egy érdekes feladatot, amit nagyon hasznosnak ítltem meg. A következő volt a téma: írjak egy cikk- vagy előadássorozatot a császármetszés magas arányának visszaszorítása érdekében, valós, hiteles érvekkel alátámasztva, vagy egy női magazinba, vagy kórházba, vagy egy gimnáziumba. Alább változtatás nélkül bemutatom az általam kidolgozott program vázlatát.  

Azért választottam a női magazin cikksorozatát, mert ezt tartom legéletszerűbbnek. Nem gondolom, hogy egy átlagos középiskolában helyet kaphatnék ezzel a témával például egy osztályfőnöki óra keretében. Pszichológus-újságíróként már próbálkoztunk egyszer hasonlóval, de a törvények megkövetelik a szülők írásos beleegyezését, kevés fiatal vett részt az interaktív előadásunkon. Kórházban nagyon ügyesnek és elszántnak kell lenni, hogy létjogosultsága legyen az osztályon ennek a témának, főleg az orvosok szemében, akik gyakran nehezen fogadják el, hogy más szakebberektől kapjanak tanácsot a szakmájukat illetően. Első lépés az igénykeltés, csak ezután jöhet az információ átadása, különben a mégoly hiteles érvek is csukott kapukat döngetnek.

A cikksorozat viszont számomra könnyen megvalósítható, ezért praktikus választás. A sorozatom 3 cikkből áll.

Cél: érdeklődés keltése, objektív információk átadása, példákon keresztül illusztrálva, a nők önnön női erejükbe vetett hitének erősítése-> ezektől együttesen azt várom, hogy legyen igényük elmélyedni ebben a témában, s minden adat és információ birtokában önmaguk számára a lehető legjobb döntést hozhassák meg

 1. cikk

A császármetszés rövid története, helyzete régen és most

Bevezető cikk, cél, hogy felkeltse az érdeklődést a téma iránt. Aki eleve a természetes szülés híve, el fogja olvasni, de fontos, hogy az se lapozza át, aki császárral szeretne szülni, hiszen ők a legfontosabb célcsoport. Ennek érdekében az első cikk könnyedebb,”emészthetőbb”, szubjektivitástól mentes. Sokak nem tudják, mióta létezik császármetszés, hogy nincs köze Julius Ceasarhoz, sokáig az anyát mindenképpen elveszítették a műtét alkalmazásakor, mert nem varrták össze a sebet, stb…ezek olyan érdekes infó-morzsák,amelyek elkötelezik az olvasót a cikksorozat figyelemmel követése mellett.

 • Szülészeti és Ngy. szakmai Koll. szt. komoly orvosi indok szükséges csm-hez
 • arány kórház, sőt, orvos-függő
 • WHO: 10-15%
 • MO-N: közel 40%  (húsz év alatt 4x!)- újszülöttkori agykárosodás alig 1%-kal csökkent!
 • szülés: 85 ezer, csm: 170 ezer ft. OEP egymilliárd-ötszázmilliót spórolna!

Mi az oka a drasztikus növekedésnek? Ennek eredünk a cikksorozattal a nyomába.

 2. cikk

A császármetszés: teremtő és romboló erő

Cél a császármetszést övező rózsaszín köd eloszlatása, és a valóság bemutatása, tévhitek eloszlatása

Mikor van feltétlenül szükség császármetszésre? Abszolút indikációk: amikor az anya vagy a baba élete múlik a beavatkozáson. Itt s szülészorvosnak nincs mérlegelési lehetősége. Anyai javallatok pl: szülés alatt bekövetkező szívinfarktus, tüdőembólia, amely a terhes nő azonnali intenzív ellátását teszi szükségessé. Magzati javallatok: amely a magzatot fulladással fenyegeti, pl: idő előtti lepényleválás, súlyos oxigénhiány, lepényelégtelenség…) Anyai és magzati javallatok: abszolút téraránytalanság, elakadás, toxémia) Relatív indikációk: a szülész mérlegelhet. Pl: előzetesen a méhen végzett műtét, pl: császármetszés a hegszétválás kockázata miatt, elégtelen méhizomtevékenység, anyai betegség: pl. rövidlátás, stb.

Ezeken kívül mikor végeznek MÉG császármetszést?Ha az orvos siet, ha az orvos fél az esetleges szülészeti perektől, ha jó meccs lesz este a tévében…VAGY: ha az anya „megkéri” (ún. megkért szülések) A CSM. szuper találmány, mert életet menthet! DE csakis kell alkalmazni, ha szükség van rá!

Egészséges testbe vágni?Miért?

császármetszés

 

ÉS mégis miért kéri meg az anya?TÉVHITEK eloszlatása!

-fél a fájdalomtól (tocofóbia)-> szülési fájdalom pár óra, célja és értelme van, női erő, műtéti fájdalom a kínok kínja napokon, heteken át!

-gátrepedés, szex szülés után- gátvédelem, várandós jóga, -rugalmas gát! –így a szex is jobb!

-inkontinencia, hüvely renyhesége-ua.

-baba oxigéniány: rendellenességek legnagyobb  része a várandósság során alakul ki, a szülés közben figyelhetik a  baba állapotát

 3. cikk

A császármetszés rövid és hosszú távú következményei

cél az infó adás, a csm. lehetséges következményeinek bemutatása anya és baba szempontjából is

Felépülés a műtétből (vesd össze hüvelyi szülés): műtéti fájdalom, katéter, 1. felállás, szoptatás,6 hét az elsődleges sebgyógyulás, ne emelhet, segítségre szorul, fájnak a  bélmozgások, fáj a  seb, epidurális vagy lumbális érzéstelenítés mellékhatásai: remegés, szédülés, erős fejfájás, szövet soha nem lesz olyan erős, esztétikai: örök seb…, depresszió,poszttraumás stresszzavar kialakulásának magasabb esélye, stb.

A császármetszés szövődményei: testi szinten: terhes még megvágása erőteljes vérzéssel jár, transzfúzió, fertőzések, fonalgennyedéstől az életveszélyes hashártyagyulladásig, hasfal szétnyílása, hasfali sérv, endometriózis, szoptatási nehézségek, lelki szinten:  jó anya vagyok? meg sem tudtam szülni, kötődési problémák, szoptatási zavarok nagyobb esélye

császár metszés

Magzati oldal: magzati alkalmazkodási nehézségek, A császármetszett személyiség

Vajúdás nélküli császármetszés : nincs átmenet az anyával való pszichés egységélmény és a teljes szeparáció közt. A körülmények egyik pillanatról a  másikra minden modalitásban megváltoznak, és ez nem saját motivációból fakad!Normál esetben a szülés megindulásának jelei a magzattól származnak,a vajúdás során pedig érzetei azonosak az anya érzeteivel. Elektív műtét: tapasztalat lényege önmagunktól független, váratlan, átmenet nélküli. Utána nincs szemkontakt, bőrkontakt, szoptatás! Michael Odent Császármetszés c. könyvében leírja, hogy császármetszéssel világra jött gyerekekben nagyobb az agresszív hajlam a korai szepráció miatt. Gyakoribb excesszív sírás, szoptatási, táplálási nehézség, szemkontakt kerülése, kólika, alvászavar, érintéssel szembeni ellenállás.

Hüvelyi szülés az átmenetre, határokra tanít. azok a szülők, akik gyermekük számára megfelelően támogatva tudnak határokat szabni, szó szerint újjászülik őt.(Élménydinamika: Grof-basic perinatal matrices)

csm

CSászármetszett személyiség:  A legújabb kutatások a műtéttel született gyerekek eltrő személyiségvonásairól beszélnek. Ezek a karaktervonások:

 • VÁRAKOZÁS, HOGY A FENNÁLLÓ KELLEMES ÁLLAPOT  VÁRATLANUL MEGSZŰNHET- pl. párkapcsolati bizalom hiánya, féltékenység
 • védekező attitűd a változásokkal szemben, túlzó önkritika
 • függőség, dependens igény arra, hogy külső hatás változtassa meg a túlhaladásra érett élethelyzeteket, ugyanakkor segítség kérési nehézség
 • legyőzöttség érzése, viktimizáció, szeparáció
 • kötődés megtartási képesség csökkenése, minden vagy semmi élmény
 • vágy a célok után, de nem tud reális célokat megjelölni
 • zaklatottság, megértés hiánya, feladás,

féltékenység

Régebben: „Olyan az ember élete, amilyen a születése”

„Ha VALAMI ROSSZ ÉS SZÜKSÉGES DOLGOT KELL ÁTÉLNÜNK, AZ TRAUMA. Ha valami jó és szüikségszerű, de nem élhetjük át, az is trauma”

A program kiegészítéséhez feltétlenül elolvasásra ajánlom korábbi cikkemet a császármetszésről pszichológus szemmel, IDE KATTINTVA OLVASHATÓ.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

Árvai Nóra