Pocakos esküvő

Szíved alatt hordod a magzatod, talán már a pocakod is kerekedik, amikor a párod előrukkol a lánykéréssel. Mi a reakciód, kikéred magadnak, hogy „csak” a baba miatt? Vagy természetesnek veszed, sőt el is várod hogy immár hivatalosan is családdá váljatok? Tény hogy napjainkban már nem számít furcsának a pocakos esküvő, a babaáruházakban csodálatos menyasszonyi ruhakölteményeket találunk várandós nőkre szabva.  Mi az oka annak, hogy sokan csak ekkor szánják el magukat házasságra? Valóban csak prózai okokat feltételezhetünk a döntés mögött?

Még ma is elő-előfordul, hogy egy-egy véletlenül megfogant baba okán az apa kötelességének érzi a házassági ajánlatot, akkor is, ha ez a döntés nem fakad saját érzésből, ez pedig későbbiekben komoly problémákhoz vezethet mind a párkapcsolat, mind  aszülőség megélésének szempontjából. Érdemes kapkodás helyett higgadtan átgondolni a dolgokat és őszintén beszélgetni egymással.

Ha rákeresünk a pocakos esküvő szókapcsolatra az interneten, élénk vitákat találhatunk a fórumozó nők között. Van aki még a fehér ruha létjogosultságát is vitatja a várandós menyasszonyon, szerencsére azonban egyre többen úgy gondolják, hogy mindenki akkor házasodik, amikor szeretne.

pocakos esküvő

Ha kisbabáddal a szíved alatt szeretnéd kimondani a boldogító igent, ma már egészen nyugodtan megteheted. Sok várandós nő inkább csak a polgári szertartást időzíti terhessége idejére, templomi esküvőt pedig akkor tart, ha a baba már megszületett és az anya újra formában van. Emellett szólhatnak azok az érvek, hogy nagy pocakkal a szervezkedés, lótás-futás, intézkedés már megterhelő lehet, és túlzott stresszt jelent. Viszont hála a ruhatervezők költeményeinek ma már nagy pocakos menyasszony is gyönyörű lehet. A döntés csak a tiétek

Ha jön a baba, de ti bármilyen okból nem akartok összeházasodni, megtehetitek, bár a magyar jogrendszer nem túl romantikus lehetőségeket kínál nektek: párod apasági nyilatkozatot tehet, ha a saját nevére kívánja venni a születendő gyermeket. A gyámhivatalban vagy anyakönyvvezető előtt tett elismerő apasági nyilatkozatot kiválthatja a közjegyző előtt tett élettársi nyilatkozat. Mindkét esetben a terhesgondozást végző nőgyógyásztól igazolást kell kérned a fogantatás feltételezett időpontjáról, és ezt magaddal kell vinned, illetve igazolnod kell, hogy előző élettársi kapcsolatod vagy házasságod legalább 300 nappal a feltételezett fogantatás időpontja előtt bomlott fel. Prózaisága ellenére rengetegen választják ezt a lehetőséget.

Országos kampány hívja fel a figyelmet arra, hogy fogy a magyar, az okokat illetően a szakemberek- demográfusok, szociológusok, pszichológusok hada keresi a miértekre a választ. Egyelőre csak sötétben tapogatózunk, de úgy tűnik, a házasság válsága is szerepet játszhat a gyermekvállalási kedv csökkenésében.

Emlékeztetőül: évről évre egyre kevesebben kötik össze anyakönyvvezető előtt az életüket, és három házasságból kettő válással végződik. Talán ezek a párok úgy gondolják, akkor már jobb a „sima” együttélés, ami lehet őszinte szeretetkapcsolat a házasság jogi és anyagi macerái nélkül. A magyar fiatalok többsége a sok válás ellenére azonban mégsem tekinthető házasságellenesnek. A Központi Statisztikai Hivatal felmérése alapján többségük igenis házasságpárti, szeretne a jövőben családot alapítani és átlagosan két gyermeket szeretne.

A statisztikák mégis azt mutatják, hogy egyre több az egyszülős család, a mozaikcsalád, a válás és az élettársi kapcsolat, ezért beszélünk a házasság intézményének válságáról. Pongrácz Tiborné Gyermekvállalás házasság nélkül című tanulmányából megtudhatjuk, hogy a házasságon kívül született gyermekek száma hazánkban az 1980-as évekig alacsony volt, mindössze 8-10%, majd emelkedni kezdett, 1998-ban már 26,6% volt ez az arány, azaz minden 4. gyermek született házasságon kívül, tíz évvel később pedig már minden 3. Az okok közé sorolja, hogy a nők közül mind többen szereznek magas iskolai végzettséget, ezért később gondolnak a házasságra, vagy egyáltalán nem gondolnak rá, hiszen anyagilag is függetlenek és jó színvonalon élnek.

Akár így, akár úgy döntötök, a fontos az, hogy olyan megoldást válasszatok, ami a pároddal mindkettőtök számára megfelel. Fontos, hogy őszintén meg tudjatok beszélni mindent, ne maradjon tüske vagy rossz érzés egyikőtökben sem.  Ne feledjétek, hogy ha közös gyermeket vállaltatok, a legnagyobb feladat előtt álltok, ami házasság ide vagy oda összeköt benneteket egy életre, és döntéseiteknél vegyétek figyelembe, hogy most már nemcsak egymásért, de érte is felelősséggel tartoztok.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

Jelentkezz be egy konzultációra!

contact@noraarvai.com, 0620-291-7956