A perinatális szaktanácsadó válaszol 2. rész: Agresszív a gyermekem

Kétségbeejtő a szülő számára, ha jelzés érkezik az óvodából: gyermeke agresszív, verekszik, rúg, harap, sok a probléma vele, nem jön ki jól az óvodás társakkal. Mit tehetünk ilyenkor, hogyan kezeljük a kialakult helyzetet?

Szakértőnk, Árvai Nóra perinatális szaktanácsadó, pszichológus, coach, szakíró várandóssággal, fogatatással, meddőséggel, szüléssel, babázással és gyermekneveléésel kapcsoaltos kérdésekre válaszol a BabaMamaKonzultáció blogján. Kérdéseket várjuk a contact@noraarvai.com email címre.

Kérdés: Gyermekem 3,5 éves múlt, óvodába jár, kiscsoportos. Múlt héten a fiam erősen beleharapott egy ovistársába, ennek kapcsán jelezte az óvónő, hogy mostanában agresszív, üt, csíp, rúg, harap, csapkod. Nagyon aggódom és nem tudom hogyan kezeljem a helyzetet. Az apukájával együtt élünk, szépen neveljük, a családban ilyen mintát nem láthatott. Mit rontunk el? 

Válasz: Először is érdemes tisztázni, mióta, vajon miért és milyen körülmények között jelenik meg az agresszív viselkedés a gyermeknél.  Érdemes beszélni az óvónőkkel, tanítókkal, pontosan mit tapasztalnak, biztosítsátok őket együttműködésetekről és igyekezzetek  bevonni őket is a probléma megoldásába, ha szükséges.

agressziv gyerek

A második életév vége felé  jelenik meg az agresszív viselkedés a gyerekeknél. Ilyenkor sok szülő megretten, pánikra viszont semmi okod, nagyon valószínű, hogy csak életkori sajátságról van szó, amiből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni! Egyszerű tényezők is kiválthatnak hasonló magatartást, érdemes mindenekelőtt meggyőződni arról, hogy a gyerkőc nem éhes, nem lázas, nem beteg,  nem fáradt. ezek mellett a fiizikai okok miatt még állhat a háttérben az önállóságra való törekvés igénye,a frusztráció, az életkorára természetes módon jellemző egoizmus, empátiánakhiány, az önkontroll hiánya, a következmények belátásának képtelensége és a szociális készségek hiánya.

A legfontosabb teendő, hogy csökkentsétek mindazokat az erőszakos hatásokat, melyek a gyermekeket érhetik, legyen szó akár az otthoni vagy iskolai környezetről, vagy média hatásairól. Sok szülő figyelmen kívül hagyja, hogy a feszültség levezetésének  optimális módjait, a helyes magatartást is meg kell tanítani kell a gyermeknek. Meg kell tanítani a gyermeket, milyen módszerekkel vezesse le úgy a benne kialakult dühöt, hogy azzal ne ártson a környezetének. Hogy hogyan? Mutass jó példát! Nem baj például, ha a gyermeked fültanúja egy veszekedésednek vagy vitának, aztán a hangulat oldódásának, a megbocsájtásnak, békülésnek. Sportolj, jógázz, meditálj, sétálj, foglalkozz a kutyátokkal, játsszatok társasjűtékot, olvassatok mesét, kiránduljatok- válasszatok a sok lehetőség közül,   Sok gyermek számára már az is nagy segítséget jelent, ha sportolhat, mozoghat, és a választott sport lehet küzdősport vagy harci művészet is.  Az edzés során elsajátított készségek és szabályok  megtanítják a gyermeket társadalmilag elfogadott módon küzdeni és érvényesülni.

furious brothers fighting

Segíts neki hogy megtanulja kezelni az érzéseit. Nézzétek meg együtt az agymanók című mesefilmet és beszélgessetek róla. Minden érzés elfogadható,helyénvaló és kifejezhető olyan módon, amely mindenki számára elfogadható. Magyarázd el, hogy az rendben van, ha dühös, mert például az oviban elvették a játékát vagy mert nem kapja meg, amit szeretne, de emiatt verekedni, harapni vagy meghúzni a másik haját nem megengedhető. Segíts kifejezni az érzéseit, valahogy így: „Miért ütötted meg? Haragszol rá? Miért lettél dühös?”

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró,

www.noraarvai.com

[contact-form-7 404 "Not Found"]