Papás-mamás- feladatmegosztás friss szülőként

Szerencsére egyre gyakrabban hallunk a családon belüli új feladatfelosztásokról, apák szeretetteljes és aktív részvételéről, ami építi a kapcsolatot a babával és mamával egyaránt, így biztosítva stabil és biztonságos közeget. Valljuk be, mindannyian erre vágyunk. Már csak a hogyant kell megtalálni és kialakítani, mert bizony a családtervezéshez, az is hozzátartozik, hogy tudjátok mindketten jó előre, kire milyen feladok várnak, hogyan tudtok összedolgozni és segíteni egymásnak – igen egymásnak és nem csak a mamának. A feladatok megosztása kulcsofontosságú a várva várt, ám új és ismeretlen helyzetben. Ti döntitek el, milyen elveket követtek családdá válásotok során.

Első lépés lehet, ha mindketten részt vesztek szülésfelkészítő tanfolyamon, ahol szakembertől kaphattok hasznos információkat pl. a szoptatás testi és lelki folyamatáról. Mint mindenre, erre is igaz, hogy egységben az erő. Több információ tudtok befogadni ketten, így könnyebben túl tudtok lendülni akkor is, ha nehézségekkel találnátok szemben magatokat az út során.

Ha még a baba születése előtt tudjátok ütköztetni a véleményeteket, akkor lesz elegendő időtök kialakítani a közös nézeteket, amit érdemes jó előre a rokonokkal és barátokkal is megosztani. Az apák egyik legfontosabb feladata az anyák lelki támogatása, különösen ha a megváltozott teste miatt bánkódna, ilyenkor csak ő adhat kellő figyelmet és elfogadást, megnyugtató türelmes magatartást, hogy ez csak egy átmenti állapot. Sokat segíthet, ha fogadja és helyén kezeli a kéretlen tanácsokat, a túl korai látogatási szándékokat, képes nemet mondani, határokat szabni az őjdonsült kis család érdekében.

A picinek szükségük van az apák pótolhataln jelenlétére, ugyanolyan fontos az ölelésük, a bőrük illata, szívverésük, mint az anyáké. Így mindkét szülő képes lesz megnyugtatni a síró babát.

Hagyjátok kibontakozni egymást, ha előre megbeszéltétek a vonalvezetést, akkor nem kell utasítgatni egymást, önállóan is megtaláljátok az egyes feladatok megoldásához vezető utat.  Apa soha nem fogja úgy csinálni, mint anya, és fordítva, de ez nem baj, a kisbaba tud alkalmazkodni és élvezi is az eltérő bánásmódot, a különböző igényeket. Az alap értékekben egyezzetek meg- például hogy egy szobában alszik-e veletek a kicsi, vagy sem, hagyjátok-e sírni egy kicsit, ha tele a pocak és tiszta a pelus, vagy karban lehet akkármeddig, stb- a többit bízd a párodra, amikor vele van a gyerek.

Erre előre felkészülhettek, ha a napi bevásárlást vagy házimunkát közösen végzitek még a várandóság ideje alatt. Azt, ami neked nyilvánvaló, még nem biztos, hogy a párod is pontosan tudja. Egész biztosan jól megoldja majd a feladatot, ha elmegy bevásárolni, de ha van neked fontos termék, amiből nem szeretnél alternatív megoldást, akkor sokkal célravezetőbb leírni a nevét egy cetlire vagy átdobni róla egy fotót, mint durcásan puffogni egész este. Ezzel és hasonló praktikus apróságokkal sok  kényelmetlenséget és időt spórolva meg magatoknak. Neked is szuper élmény, ha látod a gyermeked és az apukáját együtt, felhőtlenül élvezni egymás társaságát. Hagyd őket mulatni, mindegy, hogy ez mennyi sárgarépapürével jár az etetőszéken- nem ez számít.

Ha a párodnak több idő felöltöztetni a babát, segíts neki, mondd el,  hogy melyik szekrényben mit talál, akár fel is címkézhetitek a fiókok tartalmát. Ha úgy érzed, a párod “töketlenkedik”  a baba körül, gondolj bele abba, hogy ő mennyivel kevesebb időt tölhet vele, mennyivel kevesebbet gyakorolhat. Néhány aprósággal megkönnyíthetitek magatoknak a következő pár hónapot. Neked sem ment minden elsőre – emlékezz csak az első kórházi napokra, amikor azt sem tudtad, hogyan fogd meg, hogyan szoptasd, hogyan fürdesd meg a kisbabád. Nem kell minden tökéletes legyen, csak élvezzétek a vissza nem térő, csodálatos első éveket, ha kifordított rugiban, sárgarépapürésen, akkor úgy. Teljesen mindegy, a lényeg, hogy vidáman, örömtelien és kíváncsian legyetek együtt, és bízzatok egymásban párként és szülőként is.

Ha úgy érzed, segítségre van szükséged itt tudsz időpontot kérni konzultációra szakértőnktől.