Négylábú terapeuták

Négylábú terapeuta

Az ókori görögök azt tartották, hogy a kutyák képesek meggyógyítani az emberek betegségeit, ezért gyógyító templomaikban nagy becsben, társként tartották őket. Bár a mai modern orvostudományban egyelőre nincs ilyen kitüntetett szerepük, a gyakorlatban mégis azt tapasztalom, hogy az állatok lassan visszatalálnak a gyógyító szerepükhöz.

kutyás terap2

 

Azt, hogy egy állat hivatalosan is részt vehessen a gyógyításban, hosszú munka előzi meg mind kutya, mint a gazda részéről. A jól képzett, egészséges állatnak először egy úgynevezett temperamentum vizsgán kell átesnie, ahol azt vizsgálják, hogyan viselkedik különféle stresszkeltő események hatására, például erős hangok, ismeretlen tárgyak közelében, képes-e az élelem megtagadására, stb. A cél, hogy kiszűrjék azokat az állatokat, akik szorongás hatására esetlegesen agresszióval reagálhatnának éles helyzetben. Ezután következhet csak a gyakorlati vizsga, amely során kutyának és felvezetőjének egyaránt felkészültségéről és rátermettségéről kell tanúbizonyságot tennie.

El kell különítenünk a mindennapi életben sokszor tévesen felcserélt két fogalmat, az állat asszisztált terápiát az állat asszisztált aktivitástól. Az állat asszisztált terápia (AAT) egy meghatározott célcsoport számára, adott céllal történő terápiás foglalkozást jelent. Az állat asszisztált aktivitás (AAA) ezzel szemben általában egészséges populációnak tartott, kikapcsolódást, feltöltődést vagy információ átadást szolgáló lehetőség. Ilyen például, amikor a kutyák ellátogatnak az iskolákba és bemutatóval, állatsimogatással egybekötött előadást tartanak az állatvédelem jelentőségéről.

6ccae6b1a4d1ebfa89b838cfe79bd8b2

Az AAT nagy hatásúnak bizonyult szerteágazó területeken, most néhányat emelek ki a teljesség igénye nélkül. Egyaránt alkalmazzák beszéd- és/vagy mozgáskorlátozott gyermekek és felnőttek esetében, legyen az állapotuk akár veleszületett, akár szerzett. Sikerrel alkalmazzák kórházakban, gyermek onkológiai osztályokon. Jó néhány pszichiátriai megbetegedés esetében is kiválóan használható, a depresszió hatékony ellenszere. Segítségével enyhíthető a krónikus fájdalom, normalizálható a vérnyomás. AAT-t általában örömmel fogadják az idősek is akár öregek otthonában, de megkönnyítheti az élettől való búcsúzást a palliatív ellátásban, hospice házakban is.

  kutyaterápia

Praxisomban krónikusan beteg emberekkel foglalkozom. Pácienseim sokszor fájdalmakkal küzdenek, elkeseredettek, kétségbeesettek, nem ritkán másodlagos depresszióval is szembe kell nézniük. Ha tehetném, jó néhányuknak receptre írnám fel a négylábú terapeutákat, akik természetesen nem csak kutyák –hanem lovak, macskák, teknősök, rágcsálók, stb. is lehetnek.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szomatoterapeuta, szakíró

[contact-form-7 404 "Not Found"]