Mindent az asztmáról

Az asztma a légutak gyulladásos megbetegedése. A statisztikák szerint hazánkban minden 10. gyermek asztmás. Mit teheteünk a megelőzés érdekében, és hogyan kezelhető a már kialakult betegség? 

A jelenlegi tudásunk szertint az asztma két módon alakulhat ki, az egyik, a ritkább verzió, hogy a betegség a tüdő korai károsodásával függ össze, például koraszülöttség, méhen belüli vagy újszülöttkori fertőzések, gépi lélegeztetés, stb. Ennél gyakoribb, hogy az asztma allergiához társulva jelentkezik, a kiváltó oka számtalan dolog lehet, penészgomba, poratka, pollen, állatszőr vagy egyéb allergének.  A hajlamosító tényezők között szerepel az anyai dohányzás, koraszülöttség, passzív dohányzás, családi halmozódás, fertőzések és tüdőfunkcióbeli zavarok, allergiás hajlam.

A diagnózis csecsemőkorban nehéz, mert ekkor a hörgőrendszer még szűkebb és minden megbetegedés könnyedén válhtat ki asztmához hasonló tüneteket: zihálást, romahokban jelentkező köhögést, szapora, nehezített légzést. Az édesanyák számára a tünetek ijesztőek lehetnek, de fontos, hogy nyugodtak maradjunk és a gyermek felé is ezt tudjuk sugározni. Csecsemőkorban és kisgyermekkorban a fiúk körében gyakoribb a megbetegedés, később ez a tendencia a lányok javára fordul meg. Aki csecsemőkorban allergiára hajlamos, később nagyobb eséllyes lesz asztmás, vagy ekcémás, ételallergiás.

Jellemző betegkarriert járhatnak be ezek a gyerekek, cse4csemőként allergiára hajlamosak, kisgyermekként ekcéma, tejallergia tüneteivel küzdenek, három éves kor körül gyakori náluk a savós középfülgyulladás, kisiskolás korban pedig megjelenhetnek a klaszsikus szem kivrösödésével, viszketésével, orrfolyással jelentkező allergiás tünetek, ez az ún. “allergiás menetelés”, amelynek végső állomása lehet az asztmás megbetegedés.

asztma

Nagyon fontos, hogy a tüneteket fizikai aktivitás is kiválthatja, érdemes felfigyelnünk arra, ha gyermekünknél kerékpározás, futás, ugrándozás után köhögés szokott fellépni. Provokálhatja még a tünetek megjelenését a pszichés megterhelés, erős szagok, a dohányfüst, a hideg levegő és a párás-ködös időjárás is. Ahogy a tüdők fejlődnek, érnek, a megfelelő kezelés mellett iskoláskorra kinőhető az asztmára való hajlam, súlyos esetben viszont akár felnőttkorban is elkísérheti a beteget.

Hogy miképpen előzhetjük meg a betegség kialakulását vagy a tünetek súlyosbodását? Már várandósság alatt érdemes odafigyelmi, tudatos családtervezéssel készülni. Ha mindkét szülő allergiás, 60% az esélye, hogy utódjuk is örökli a hajlamot. Parlagfű-allergiás szülők időzíthetnek úgy, hogy gyermekük inkább a téli hónapokban szülessen, hogy minél később találkozzon először az esetleges allergénnel. Allergiára hajlamos gyermekünknek adhatunk kifejezetten ennek a korcsoportnak szánt probiotikumokat tartalmazó étrend kiegészítőt.

köhögés

Figyelni kell a várandósság alatti táplálkozásra is, az e-vitaminnal csökkenthető az asztma előfordulási esélye, a nagyob mennyiségű béta-karotin pedig az ekcéma előfordulását előzhetjük meg. A kisbaba táplálásában fontos, hogy legalább 6 hónapos koráig csak anyatejet kapjon, vagy ha ez nem megoldható, antiallergén tápszert. Terhesség alatti valamint a baba, kisgyermek melletti dohányzás elkerülendő.

Ha  a gyermekünk a betegség hatására sokat tartózkodott kórházban, fokozottan szorong, viselkedésében, magatartásában vagy iskolai teljesítményében változást tapasztalunk, vagy az intézményben kortársai piszkálódásának van kitéve, érdemes pszichológushoz fordulnunk, akinek a segítségével oldható a feszültség. Ennek követkeuztében az asztma tünetei is jobbra fordulhatnak.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Jelentkezés Konzultációra

Árvai Nóra

pszichológus, szomatoterapeuta, perinatális szaktanácsadó
rendelője

Mely területen szeretnél konzultációt igénybe venni? Itt kiválaszthatod a tanácsadást és rövid leírást, kérdést is küldhetsz számomra. Fordulj hozzám bizalommal!

Név *

Email *

Fő téma kiválasztása

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

 

A megadott adatokat bizalmasan kezelem, harmadik fél részére nem adom át.