Mikortól lehet a gyereknek saját házi kedvence?

A gyerekek természetüktől fogva vonzódnak az állatokhoz, az ösztönös szeretetet csak “kinevelni” lehet belőlük. A legtöbb gyerek előbb-utóbb előáll a kérdéssel: Anyuuuuu, léééégyzi vegyünk egy kiskutyáááááát!..Mikor mondhaunk igent?

Az első könyörgés után még várjunk, hátha csak pillanatnyi fellángolásról van szó, de ha a téma többször felmerül, akkor fontos, hogy leüljünk a gyerekkel beszélgetni, és magyarázzuk el neki, hogy mi a különbség az élő állat és a plüsskutya között.Érdemes az adott fajtáról ismeretterjesztő könyveket beszerezni, és ezeket együtt lapozgatni, olvasgatni.  Ha van rá mód, menjünk el olyan családokhoz látogatóba, akik hasonló kiskedvenccel osztják meg az otthonukat, beszélgetni az élményeikről és tapasztalataikról, valamint ilyenkor lehet szóbahozni  az állattartás nehézségeit, áldozatait is.

kutya és babika

Mikor ideális a gyerek életkora ahhoz, hogy kisállat kerüljön a családba?

A gyerekek életük első pár hónapjában nem mutatnak különösebb érdeklődést az állatok iránt. Az első kapcsolat az állatvilággal  az állathangok utánzása, az állatnevek megtanulása egyéves kor körül. Kétéves korukra kezdenek el a gyerekek kinyílni, érdeklődni a négylábúak iránt. Ez az az időszak, amikor óvatosnak kell lenni, mert a kicsi mindent meg akar érinteni, mindent a szájába akar venni, mindent meg akar húzogatni,legyen az akár a kutya farka. A családdal a gyerek előtt is együtt élő kedvenc hamar megszokja az új felállást, de új kedvenc érkezésére nem ez az idális időpont. Ha mégis, akkor higgadt, nyugodt, gyerekbarát kutyát válasszunk, pl. golden retrivert. Kistestű állatban, pl. rágcsálóban akaratlanul is kárt tehet a gyermek ebben az életkorban.

Három évfes kortól már élőlénynek tekinbti a gyerek az állatot, elkezd neki értelmet és érzéseket tulajdonítani, akár barátjaként tekintei rá, mesélni neki, stb. Sok gyerek szeret részt venni az állat gondozási feladataiban, pl. szülői segítséggel fésülgetni, megeteteni, de ez sokszor a felnőtrnek csak extra macerát jelent, mindamellett, hogy végtelenül aranyos. Ebben az időszakban agyerekek szabálykövetőek, pl. hamr megjegyzik és betartják, hogy nem mehetnek oda, amíg az állat eszik, vagy miután megsimogatta, meg kell mosnia a kezét.

kutya és baba

6 éves kortól a gyermek már tökéletesen tisztában van az állat igényeivel és szükségleteivel. Sokat kaphat érzelmileg egy kis kedvenctől, mély kötelék alakulhat ki közöttük, és felelősségre tanítja a gyermeket. Mind egy kutya, mind egy macska vagy más kiskedvenc ideális lehet ebben az időszakban, a gyerek pedig ahogy nő, egyre inkább valós segítséget jelent az állat gondozási feladataiban.

Mielőtt ezek után hirtelen felindulásból családilag elvonulánk a menhelyre vagy a tenyésztőhöz egy édes kisciáért, kutyakölyökért vagy hörcsögért, még gondoljuk át az alábbi szempontokat.

  • Mennyi idő a kiválasztott állatfajta élettartama? Várhatóan tudunk gondoskodni róla ezalatt?
  • Van elegendő időnk foglalkozni vele? Mennyit lesz egyedül?
  • Sok utazással jár az életmódunk? Meg tudjuk oldani a felügyeletét?
  • Belefér a kisállattartással járó többletköltség a családi büzsébe?
  • A család minden tagja rábólintott?
  • Senki sem allergiás?

[contact-form-7 404 "Not Found"]

 

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró