Mikor jöjjön a második baba?

Tudatos családtervezésnél felmerül a kérdés: kis vagy nagyobb korkülönbség az ideális a testvérek között? Természetesen mindkét változatnak megvan az előnye és a hátránya, mindenki számára ideális verzió nincsen, nem létezik. Várjuk meg, amíg a nagy óvodába megy, és akkor több figyelem jut a kicsire, vagy legyen inkább minimális  a korkülönbség? Számos tényezőt kell itt mérlegelni az anya karrierjétől kezdve az anyagi kérdéseken át egészen addig, hogy mi a jó a gyerekeknek. Összeszedtök a pro- és kontra érveket, hogy ezek alapján meghozhassátok a ti számotokra legoptimálisabb döntést. 

anyaság

Sokakban fordul meg viszonylag rövid idő elteltével a gondolat, mi lenne, ha az első baba után nem sokkal a másodikat “le lehete tudni.”. Ekkr még benne van a szülőkben a  kisbabás napi rutin, nem évekkel később kell ismét elővenni a pelenkát, újra megszokni a babázást, a nem alvást, szoptatást, az éjszakázást, hanem szinte egyszerre lezajlik a két nem könnyű periódus. Viszont a második terhességet egy kisbaba mellett kell végigcsinálni, akkor is, ha esetleg úgy hozza az élet, hogy feküdni kell, vagy nem szabad emelni. Ha az első babádat még szoptatod, az új váradósság alatt a hormonális hatásokra reagálva megváltozik az anyatej összetétele, az elsőszülött így hamarabb elválasztásra kerülhet, mivel nehezebben fogadja el az új ízeket. 

Való igaz, ha  korban közelebb van egymáshoz a két gyermek, jobban tudnak együtt játszani, jobban elvannak együtt, és a szülők ilyenkor némi lélegzetvételhez juthatnak., hiszen a gyerkőcök lefoglalják magukat együtt. A tetsvérkapcsoalt simábban alakulhat,  közelebbi, bizalmasabb kapcsolat lehet közöttük, és a testvérek közti féltékenykedés is ritkábban fajul el ilyenkor. A kicsi és a pici egy generációba tartoznak majd, ami azt jelenti, ugyanoda, ugyanakkor járhatnak majd óvodába, iskolába,

A másik oldalt tekintve viszont, ha a a kis korkülönbség mellett döntenek a szülők, akkor az anyuka sokkal több időre esik ki a munkahelyéről, vagy egyáltalán a munka világából, ami nem könnyíti meg a visszatérést és az édesanya gyakran elhanyagoltnak, elszigeteltnek érezheti magát, ez pedig növeli a hangulatzavarok kialakulásának esélyét. 

tesok

A gyerekek közötti nagy korkülönbséget illetően is legalább annyi az ellenérv, mint amennyi mellette szól. Ha az első babát nem követi pikk-pakk a második, annak sok oka lehet, számtalan tényező indokolhatja. Például, ha a szülés nehéz volt, és az anyuka testileg vagy lelkileg nehezen regenerálódott, félhet a következő várandósságtól ami visszatarthatja az újabb teherbe eséstől. Lehet az is, hogy az elsőszülött temperamentuma nem volt könnyű, sokat sírt, sok gond adódott vele, és nehezen tudnák elépzeni hogy rögtön új jövevénnyel bővüljön a család. Ha viszont a nagy már óvodába, intézménybe megy, és több idő, energia jut a kisebbre, egyszerűbben kezelhetőek a nehéz helyzetek. Lehetséges, hogy az első gyermek érkezésénél a szülők nem voltak megfelelően felkészülve a gyermek fogadására, és a másodiknál nem szeretének ebbe a hibába esni, így nagyon körültekintően igyekeznek ezúttal dönteni. 

Az anya karrierje szempontjából ez a változat mindenképpen előnyösebb, hiszen hamarabb visszatérhet dolgozni akár több évre is, nem esik ki annyira a munkából, nem érzi azt hogy elszaladt mellette a világ, no és  persze van, hogy arra van szükség, hogy ismét kétkeresős legyen a család. Gyakori tapasztalat, hogy ha a nagyob gyermek néhány évvel idősebb, könnyebben vigyáz maj a kicsire, ő lesz az, aki jó tanácsokkal láthatja el, tapasztalatokat oszthat meg vele, bemutathatja a barátainak, elkísérheti az első bulikba, s ha ketten mennek, szülők is kevésbé féltik majd őket.  

A nagy korkülönbség oka lehet még, hogy a szülők nem terveztek még egy gyermeket, csak később gondolják meg magukat, vagy szétválnak útjaik és új párt találnak, akivel szintén feltámad a vágy egy közös gyermek iránt. Nwm mindig kell ilyen okokat keresnünk a háttérben, ehet, hogy egyszerűen “így adta ki az élet.”

sorrend

A tapasztalatok szerint a másodikként született gyermekek esetében nemcsak a szülő gyakorlottabb és már nem annyira paragép de maga az új jövevény is alkalmazkodóbb. Nem kell például nagyon sokáig altatni, nyitottabb a világra, nem olyan félénk, mint esetleg a nagyobb volt ugyanennyi idősen. Nem tudjuk pontosan, miért alakul ez így, talán a kicsi érzékeli, hogy rajta kívül mással is kell törődni, foglalkozni, mindenesetre igazán rendes dolog ez tőle. 🙂

Még egyszer hangsúlyozom, ideális, mindenki számára tökéletes recept, megoldás nincsen, gondoljátok át, hogy melyek a számotokra lényeges szempontok, és a számootokra optimális egyéni döntéseteket ezek alapján hozzátok meg. Ha a szülők kiegyensúlyozottek és elégedettek, boldogok, akkor a gyermek is azok lesznek. Gyermeked számára az lesz a természetes, amibe beleszületik, azt a felállást szokja meg, és számára szinte mindegy, mekkora a korkülönbség, a lényeg, hogy lesz egy testvére, akivel egy életen keresztül számíthatnak majd egymásra.

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

[contact-form-7 404 "Not Found"]