Mi történik az édesanyával és az újszülöttel közvetlenül a szülés után?

A várandósság alatt rengeteg információval látnak el bennünket az egészséges terhességről, a magzati fejlődésről, a szülés megindulásáról és annak lefolyásáról. Személyiségünknek megfelelően választhatunk a számunkra szimpatikus szülésfelkészítő tanfolyamok közül,  járhatunk kifejezetten várandósoknak szóló tornára, jógára. Egy valamiről azonban általában sehol nem esik szó. Hamar elszáll a várandósság 9 hónapja, elérkezik a szülés pillanata, amelyre jól felkészültünk, aztán egyszer csak ott találjuk magunkat kezünkben egy apró, törékenynek látszó kis újszülöttel, a gyermekünkkel. És fogalmunk sincs, hogyan tovább. Mi történik közvetlenül szülés után?

Természetesen ebből a szempontból nem mindegy, hogy császármetszéssel  vagy természetes úton jött világra a kicsi.  Ha az előbbi, akkor a  műtét után, amikor kiemelik az újszülöttet és felsír, odaadhatják a mamának egy gyors puszira, de aztán folytatódnia kell a beavatkozásnak, a sebet a túlzott vérvesztés elkerülése végett minél hamarabb össze kell varrni, az édesanyát el kell látni.

császár után

Szerencsére ma már nagyon ritka hogy altatásban végezzék a császárt, epidurális érzéstelenítés közben bár az anya kába , de ahhoz elég éber, hogy láthassa és köszönthesse a kisbabáját. Ha az édesapa jelen lehetett a műtétnél, akkor a szokásos vizsgálatok- súlymérés, Apgar tesztek, kórházi rutintól függően szemcseppentés, orrleszívás-  után az ő kezébe adják a kicsit, amíg az édesanyát ellátják.Törekedj arra, hogy minél hamarabb együtt lehess a kicsivel.

Császár után szintén kórháztól függően néhány órára, általában egy éjszaka erejéig az intenzívre vagy posztoperatív őrzőbe viszik a frissen szült édesanyát, utána mehet a saját szobájába a gyermekágyas osztályra. A műtét után a kismama gyenge és fáradt lehet, érezhet fejfájást, remeghet, émelyeghet, sőt esetleg hányhat is. Ezek a kellemetlenségek természetes mellékhatások, de ha bármi furcsát észlel, ami aggodalommal tölti el, szóljon a nővéreknek, akik megnyugtatják vagy szükség esetén értesítik az orvost.

szülés után közvetlenül

A műtét után, főként, ha előre tervezett időpontban végezték a császárt, tehát  nem volt meg a  szülés megindulására jellemző hormonális állapot, nehezebben kezdődhet meg a tejtermelés, adódhatnak apróbb szoptatási nehézségek. Ezeket úgy tudod ellensúlyozni, ha minél hamarabb, és azután is minél gyakrabban mellre helyezed kisbabád. Igyekezz megtalálni a legkényelmesebb szoptatási pozíciót, eleinte ez lehet akár fekve is, hogy ne feszüljön hasadon a műtéti heg. Bármilyen kérdésed merül fel, bizalommal fordulj a csecsemős nővérekhez, akik szívesen segítenek a kezdeteknél, vagy keress fel egy szopotatási tanácsadót.

A császármetszés egy komoly hasi műtét, a fájdalomcsillapítók hatásának elmúltával bizony fájdalmas lesz, de meg kell próbálni mielőbb felkelni az ágyból, felegyenesedni és tenni néhány lépést, így minimálisra csökkenthetők az esetleges nem kívánatos szövődmények, trombózis, összenövések kialakulása, stb. Kisbabád szuszogása, illata, jelenléte kárpótolni fog ezekért a kellemetlenségekért.

Természetes szülés esetén a kisbaba megszületése után legjobb, ha azonnal az édesanya meztelen mellkasára helyezik a babát, szerencsére ilyen esetben ennek már nem szokott akadálya lenni. Lehet, hogy azonnal mohón szopni kezd, lehet, hogy csak pihenni szeretne Veled együtt. Ezek soha vissza nem térő, különleges pillanatok. Közvetlenül a megszületése után az újszülött hihetetlenül éber állapotban van, készen arra, hogy találkozzon az édesanyjával és családjával. Ezek a kötődés kialakulásának kulcsfontosságú, legcsodálatosabb pillanatai, az újszülött édesanyja tekintetét keresi, s ha megtalálta, szinte kapaszkodik belé. A szakmában aranyórának nevezzük ezeket a csodálatos perceket.

 Ha az édesapa jelen van és szeretné, elvághatja a köldökzsinórt. Ekkor hátravan még  méhlepény megszülése. A lepény  megérkezése után az orvos megvizsgálja, nem maradt-e bent szövetdarab, ha gátmetszés vagy gátrepedés történt, ellátja a gátsebet. Ez igen kellemetlen, de  nem tart soká, és ekkor már Önnel  lehet a kisbabája is.

Az ez után következő 2 órát az orvosok biztonsági szakasznak nevezik. Ekkor általában a szülőszobán maradhat a párjával és az újszülöttjével, ismerkedhetnek, megpróbálhatja megszoptatni, pihenhet és gyönyörködhet a kicsiben. Ő valószínűleg az első éberen töltött óra után szundítani fog egy jót a mellkasán vagy édesapja karjaiban, hiszen elfáradt a születés, a megszületés és az azt követkő kötelező vizsgálatok, az első fürdetés és öltöztetés mindeddig ismeretlen élményeitől. Orvosod ekkor már nincs jelen, de a két óra leteltével még egyszer visszatér és ellenőrizi a hüvelyi vérzés mennyiségét.

szülés után

Szülés után hihetetlen eufória uralkodhat el Rajtad, megcsináltad, kezedben tarthatod a kisbabád! Az is lehet, hogy elképesztően kimerült vagy, és csak pihenni szeretél. Furcsa „ürességérzést” tapasztalhatsz, hiányozhat a babád onnan „bentről”.  Mindezek az érzések és gondolatok teljesen normálisak. Az anyai érzések van, akit rögtön, van, akit csak néhány óra, nap múlva árasztanak el . A 2 óra elteltével a szobájába visznek, vagy ha elég erősnek érzed magad, akár  a saját lábadon is elsétálhatsz az ágyadig. A babát pedig valószínűleg az újszülött osztályra viszik, mondván, Neked szüksége van a pihenésre. Havalóban így van, aludj, töltődj fel, aztán néhány óra múlva érte mehetsz, és annyit lehetnek együtt már a kórházban is, amennyit csak szeretnétek. Legjobban azonban mindketten akkor jártok, ha a lehető legtöbb időt közvetlen kontaktusban töltitek,és ez alól az első éjszakák sem kivételek. Így csak akkor kell elfogadnod ezt a felajánlást, ha valóban te is úgy érzed, hogy most erre van szükséged.

A szülés és a megszületés hatalmas fizikai és érzelmi megterhelést jelent babának és anyának egyaránt. Pihenjetek,  hangolódjatok egymásra, és élvezzétek egymás társaságát!

Árvai Nóra