Mi a gyereked szeretetnyelve?

Dr. Gary Chapman amerikai pszichológus nevéhez fűződik a szeretetnyelv-elmélet, amely szerint öt különféle módon fejezhetjük ki és fogadhatjuk a szeretetetet. Eleinte a csecsemők mind az öt szeretetnyelven kommunikálnak, majd nagyjából öt éves korra mindenkinek kialakul egy elsődleges szeretetnyelve, amely a legfontosabbá válik számára. Melyek a szeretet kommunikáció csatornái és hogyan hat ez a gyereknevelésre?

Az öt szeretetnyelv a következő:

1. Testi érintés

A fizikai kontaktus, a simogatás, bújás, ölelés a legősibb szeretetnyelv. Az érintés hatalmáról cikkek, könyvek, kutatások ezrei szólnak, mind kiemelve annak előnyeit, többek között az oxitocin hormeon termelődése által átélt kötődés- és szeret élményt, fájdalomcsillapító és nyugtató hatást, stb. Ha a gyermekednek a testi érintés a szeretetnyelve, szereti ha puszilgatod, kézen fogod, szeret összebújva olvasgatni. Fontos, hogy jártadban-keltedben megsimítsd a buksiját, vagy cuppants a homlokára egy puszit, ebből érzi, hogy fontos a számodra.

minőségi idő

2. Elismerő szavak

Vannak gyermekek, akiknek a legnagyobb jutalom, ha elismerik őket, sok dicséretet kapnak. Ha a te gyerkőcöd is ilyen, fontos, hogy a dicsérgetés ne üres szólamokból álljon, hanem személyre szabottan kommunikáld, mi az, amit a gyermeked az adott helyzetben jól csinált. Ne csak azt ismételgesw, hogy ‘Ügyes vagy’, hanem mondd azt: ‘Büszke vagyok rád, hogy őszinte voltál.’, vagy ‘Láttam milyen figyelmes voltál azzal a kisbabával a játszótéren.’

3. Minőségi idő

Talán a legnehezebb, hogy a munkából hazaérve, amikor szalad a lakás és ezer dolog lenne leüljünk a gyerekkel játszani vagy beszélgetni, minden mást kizárva, csak őrá koncentrálva. Pedig sok gyermeknek az együtt töltött idő a leglényegesebb. Ha a tiéd is így működik, akkor érzi jól magát, ha igazán rá koncentrálsz, rá figyelsz, nincs közben háttétrben szóló tévé és emailezgetés, csak a beszélgetés és a közös élmények.

anyafiu

4. Szívességek

Minden szülő szeretné megkímélni gyermekét a nehézségektől, de ez hosszútávon nem jó megoldás. Akinek a gyermeke a szívességek szeretetnyelvén beszél, annak résen kell lennie, nehogy elkényeztesse gyermekét. A szívesség nem azt jelenti, hogy megcsinálod helyette a házi feladatot, hanem hogy segítesz neki, elmagyarázod, hogyan kell. Vagy ha figyelmetlen volt és kiöntött valamit, akkor segítesz neki feltakarítani anélkül, hogy zsörtölődnél.

5. Apró ajándékok

Ez a szeretetnyelv akkor működik jól, ha a szülő nem kompenzálásra. saját bűntudatánk csökkentésére használja az ajándékozást, hanem azért, hogy örömet okozzon. Nem kell feltételekhez kötni, például kap egy kisautót, ha elpakol este maga után, vagy  egy új vagány pólót, ha jól sikerül a matek dolgozata. Ráadásul nem csak a pénzen vett ajándékokban gondolkodhatsz, hiszen egy kicsi nagyon örül egy szép kavicsnak, egy általad készített játéknak,  vagy egy  sütinek, amit neki csináltál.

apró ajik

Honann tudhatod meg, melyik a gyermeked szeretetnyelve?

Figyeld meg, ő hogyan kommunikál veletek: általában azt a szeretetnyelvet használják, amit maguk is legjobban be tudnak fogadni, amelyik a legközelebb áll hozzájuk. Társai, kis barátai körében is megfigyelheted, hogyan viselkedik, miképpen kommunikál velük. Ha már elég nagy hozzá, meg is kérdezheted, miből tudja, miből érzi, hogy szereted, vagy kérheted, döntse el, társasozni szeretne inkább (minőségi idő) vagy inkább összebújva olvasgatni (testi kontaktus).

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Jelentkezz be hozzám egya konzultációra!

0620/291-7956

contact@noraarvai.com

www.noraarvai.com