Mi az Apgar-érték, és mit jelent?

Az újszülött állapotának megítélésére használják az ún. Apgar-értékelő skálát, agyermek  megszületés után 1 illetve 5 perccel. A vizsgálat névadója Virginia Apgar amerikai aneszteziológus, aki azért találta ki a rendszerét, hogy össze tudja hasonlítani a különböző szülés közben használt érzéstelenítők magzatra gyakorolt hatását. 

újszülöttke

A vizsgáló egészségügyi személy- általában a szülész-nőgyógyász, a szülésznő vagy  a gyermekorvos – a következő paramétereket vizsgálja meg:

  • Az újszülött tónusa: petyhüdt, tónustalan izmok estetén 0 pont jár, az enyhén hajlított végtatgokkal fekvő újszülött 1 pontot,   az aktívan mozgó 2 pontot kap.
  • Az újszülött reflexeinek vizsgálatakor az orrgaratot ingerlik,  ha a baba nem reagál 0 pont, ha enyhén fintorog 1 pont, ha tüsszent 2 pont jár.
  • A légzést hiánya 0 pont, felületes légzés 1 pont, erőteljes sírás 2 pont.
  • A baba bőrszíne  hasápadt vagy elkékült 0 pont, csak a végtatgok kékek 1 pont, testszerte rózsaszín 2 pont.
  • A baba szívfrekvenciája: 0 pont, ha nincs szívműködés, 1 pont, ha a szívfrekvencia 100/perc alatt van, és 2 pont, ha afelett.

Ezeket a  0,1,2 -es pontszámmal értékelik, majd ezek összege adja a végső pontszámot, értelemszerűena  10-es Apgar a legjobb érték. A két szám közötti kötőjel a tévhitekkel ellentétben nem arányszám, hanem az 1 és 5 perces értéket mutatja. Szükség estén 10 perces értéket is mérnek. A pontszámok leginkább a szakembereknek adnak tájékoztatást, hiszen a kapott érték határozza meg, van-e, s ha igen,  mi a teendő az újszülöttellátásban. 8-10 Apgar érték esetén nincs teendő, 5-7-es érték esetén bőringerek alkalmazása javasolt oxigén adása mellett, a 0-4-es értékű baba újszülött intenzív osztályon való ellátását azonnal meg kell kezdeni.

újszülött

Az alacsony Apgar érték életet veszélyeztető állapotra hívhatja fel a  figyemet, de annak a jelentősége, hogy a gyerek Apgarja 8-as vagy 10-es volt nem jelent túl sokat a gyermek későbbi egészségére vagy képességeire nézve.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

[contact-form-7 404 "Not Found"]

Címkék:  ,