Könyvajánló kismamáknak 4.

Hidas György-Raffai Jenő-Vollner Judit: Lelki köldökzsinór

Beszélgetek a kisbabámmal

 

Az, amit mélyrelaxáció során tapasztalsz a kismama jógáórákon- hogy kapcsolatba léphetsz és kommunikálhatsz a méhedben fejlődő kisbabáddal- nem pusztán a képzeleted szüleménye, hanem ma már tudományosan is bizonyított tény. Magyar kutatóknak hála bebizonyosodott, hogy az ember lelki élete nem a születéssel, hanem a fogantatással veszi kezdetét.

Két magyar pszichoanalitikus irányultságú szakember, Hidas György és Raffai Jenő dolgozta ki az anya-magzat kapcsolatanalízist, amelynek során baba és mama között úgynevezett lelki köldökzsinór jön létre. Ez a köldökzsinór szállítja kettejük között a jelzéseket, információkat. Ennek óriási jelentősége van, hiszem, – amint az a könyvből kiderül- e lelki kommunikációs csatorna segítségével a kisbabát optimális fejlődési pályára lehet állítani, és eddig tisztán biológiainak hitt folyamatokba lehet beavatkozni, mint például a méhlepény elsorvadása vagy a magzatburok idő előtti megrepedése, ami magzathalált, koraszülést vagy sérült gyermek világrajöttét okozta.

lelki köldökzsinor

A könyv első része az elméleti hátteret mutatja be közérthető, olvasmányos formában. Számomra mégis a mű második része képviseli a könyv valódi értékét. Ebben a részben találkozunk a kismamák őszinte, megindító vallomásaival, hogy számokra mit is jelentett és hogyan nézett ki a még meg nem született gyermekükkel való találkozás. Ez a könyv a világon elsőként számol be a babájukkal még a méhen belül közvetlen kapcsolatba lépett édesanyák élményeiről.

Szülés után mindegyik kismama egyetértett abban, hogy újszülött és édesanyja ismerősként tekintettek egymásra, ezer apró kis jelből következtettek a köztük már fennálló kapcsolatra, amelyet nem megteremteni, pusztán folytatni kellett. A későbbiekben mindannyian a babák lelki harmóniájáról, feltétlen bizalmáról, jókedvéről, mozgás- és értelmi fejlődésük gyorsabb üteméről számoltak be. A kapcsolatanalízisben résztvett babák képességeinek fejlettségét, korukhoz képest jóval magasabb intelligencia-hányadosát a legújabb kutatások mérésekkel is igazolták.A Lelki köldökzsinór című ismeretterjesztő munkát bártan ajánlom minden babát váró és tervező párnak, szülőknek, pszichológiai iránt érdeklődőknek, és mindazoknak, akik fogékonyak korunk tudományos szemléletű változásaira.

A babával való kapcsolatépítésnek mélyrelaxációban valamint haptonómiás kontaktusban való módját kipróbálhatod rendelőnkben.

Árvai Nóra

 

 

 

 

Hidas, Raffai, Volner: Lelki köldökzsinór. Beszélgetek a kisbabámmal. Helikon Kiadó,2010