Könyvajánló kismamáknak 2.

Anette Nolden:  Babakalendárium. Kézikönyv a baba izgalmas első évére. Mérték kiadó

A színes, vidám könyv elkíséri az édesanyát az első évben. Csupa öröm, izgalom, meglepetés, semmi sem lesz már olyan, mint régen. A kalendárium hónapról hónapra mutatja be  a baba fejlődését, nyiladozó értelmét,  képességeit. Hasznos tippeket ad, hogyan tudjuk játékosan fejleszteni a kicsit, mire kell ügyelni, hogy egészséges maradjon. Az anyák a saját kényeztetésükre is kapnak ötleteket, és tanácsokat a gyors erőgyűjtésre, relaxálásra, alakformálásra. Megörökíthetjük szülésélményünket, a fontos dátumokat, gondolatainkat és emlékeinket. Beragaszthatjuk legkedvesebb képeinket,  így az év végére a könyv személyes, egyéni naplóvá és emlékeink tárházává válik.

babakalendárium

Linda Arcedolo, Susan Goodwyn, Doug Abrams: Babajelek. Hogyan beszélj a gyermekeddel, mielőtt még beszélni tudna.Kiskapu Kft, 2008.

Számunkra, szülők számára az egyik legnagyobb öröm, amikor kisbabánk kimondja az első szavait. végre el tudja mondani, mit szeretne, mi érdekli, mije fáj…Ez a fekete-fehér képekkel gazdagon illusztrált könyv a hazánkban forradalmian újnak számító módszert, a babajeleket mutatja be, amelyeknek használatával jóval hamarabb el tudunk kezdeni a babánkkal, minthogy az áhított első szavak megér keznének. Mind a mai napig van, aki vitatja a babajelbeszéd létjogosultságát, mondván, hogy ha a baba mindent el tud mondani kézjelekkel, nincs motivációja a valódi beszéd alkalmazására. A könyv író amellett érvelnek, hogy a jelbeszéd segíti a kommunikációt, fejleszti a nyelvérzéket, erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot. Leírják, hogyan taníthatod meg gyermekedet a jelekre, és a legfontosabb jeleket bemutató ábrákat is tartalmazza, de magatok is kitalálhattok új jeleket. a döntés rajtad áll!:-)

babajelek

Francoise Barbira Freedman: Babás jóga. Park könyvkiadó.

A szülés rengeteg változást hoz az újdonsült édesanya életébe, az új jövevény felforgatja a mindennapokat, és a korábbi aktív közösségi életet felváltja az otthoni környezet állandósága. Jó, ha az édesanya megőrzi aktivitását és továbbra is közösségben, tapasztalatait társaival megosztva gyakorolja az anyaságot. A jóga így csökkenti a szülés utáni depresszió kialakulását, és a szülés traumájának néhány formáját is jól oldja. A babának az egész foglalkozás játék, mégis fejlődik a mozgáskészsége és kellemes, nyugtató masszázsban részesül. A baba és a mama tejes összhangban mozog, az anya mindig a baba igényeit követi, így megtalálhatják a legbensőségesebb kapcsolatot egymással. A gyakorlás emellett segít az édesanyának lánykori alakjának visszanyerésében. A módszer kialakítója, Francoise B. Freedman szerint a mai világ  rohanó tempója mellett mindent meg kell tennünk, hogy a kisbabánk jó közérzetének, nyugalmának alapját megteremtsük. Ehhez az alaphoz , amit a jógagyakorlás során teremtünk,  az életük során bármikor visszatérhetnek.

babás jóga

 

Árvai Nóra