Könyvajánló kismamáknak

Noll Andrea Nandu: Vajúdástámogatás mindenkinek

Jaffa Kiadó, 2010

 vajúdástámogatás

Nemrégiben jelent meg e hiánypótló irodalom, amely kifejezetten a szülést kísérő társakat szólítja meg. Az együttszülő partner a kötetben minden kérdésére megtalálja a választ. Az illusztrációkban gazdag könyv közérthető, egyszerű, mégis átfogó és alapos. Megismerhetjük belőle a hatékony szüléskönnyítő módszereket, különböző természetes fájdalomcsillapító technikákat, kényelmes szülőpozíciókat és még számtalan bábatrükköt. Emellett a ma egyre népszerűbbé váló holisztikus szemlélet szellemében minden információt megtalálhatunk benne a szülés lelki gátjainak feloldásáról, a holtponton átlendítő, bátorító szavak erejéről, a támogatás megfelelő időzítéséről, a vajúdó anya arcáról, testbeszédéből való értő olvasásáról. A szerző hangsúlyozza annak fontosságát, hogy a vajúdástámogatás mikéntje ismét az általános műveltség részévé váljon, erősítve a bizalmat a nők veleszületett életadó képességében és a természet bölcsességében.

A könyv abban az értelemben nem elfogulatlan, hogy a szülés körüli gondoskodás holisztikus nézőpontú bábai modelljének álláspontját tükrözi, ezért azok találják majd szívhez szólónak, akik természetes szülésre vágynak és törekszenek. Javaslom minden leendő édesanyának és édesapának együttes olvasásra.

Joan Raphael-Leff: Másállapot. A várandósság pszichológiája.

Háttér Kiadó, 2010

másállapot

„Ez a várandósság története. A legtöbb történettel ellentétben ez nem a fogantatással kezdődik, hanem annál jóval korábban, a megtermékenyülés gondolatával, és ennek a gondolatnak a sorsával az egyén belső világában…”

Joan Raphael-Leff pszichoanaltikus irányultságú szerző.
Könyve alapműnek számít a várandósságról szóló szakirodalomban. Közel 20 évnyi, több ezer órás, több mint 200 esetet feldolgozó klinikai kutatássorozat gyümölcse ez a könyv, amelyben a szerző bemutatja a várandósság lelki oldalát, a tudatos és tudattalan folyamatokat, azt, hogy milyen tényezők befolyásolhatják az anya és a magzat kapcsolatát, valamint a pszichoterápia és a kapcsolatanalízis szerepét a terhesség időszaka alatt. A könyv a várandós nők gyakori, de ritkán feltett kérdéseire keresi a választ: Milyen érzés, ha valaki más is lakik a testemben? Mit érez a magzat? Jó szülők leszünk? Mi lesz a párkapcsolatommal? Hogyan élik meg a férfiak az apává válást? A könyvet jó szívvel ajánlom minden pszichológia iránt érdeklődő kismamának.

Árvai Nóra