Kis lombik történelem- az infertilitás kezelésének története a kezdetektől napjainkig

A meddőség problémájának megoldása régóta foglalkoztatta az emberiséget, és nem hagyta nyugodni őket. Az első kísérletek emlősök petesejtének megtermékenyítésére 1878-ban történtek Bécsben, majd 1890-ben végzetek először sikeres embriótranszfert nyulak között. A klinikai kísérletek 1960 körül kezdődtek el, kiemelendő Edwards és Gononi neve. Edwards az emberi petesejtet vizsgálta, ő állapította meg, hogy a hCg badása után 37 órával következik be a tüszőrepedés. Gononi pedig képes volt vizeletből kinyerni a tüszőérést serkentő hormont. (FSH- follikulus stimuláló hormon)

Az első sikeres IVF-ET  emberen 1973 -ban sikerült Ausztráliában, de rövid ideig élő terhesség volt csupán.

A világ első lombikbébi program keretében megfogant babája egy Louise Brown nevű kislány volt, aki 1978.július 25-én született Angliában. Anyukája egy 30 éves nő volt, akinek petevezető elzáródás miatt alakult ki a meddősége. Az USA-ban 1981-ben járt sikerrel a próbálkozás.

1984-ben került sor első ízben petesejt donációra, azaz adományozásra. Erre akkor van szükség, ha a stimuláció ellenére sem sikerül egészséges petesejtet kinyerni az anya szervezetéből. 1985-ben pedig újabb mérföldkőhöz érkezik a tudomány: ekkor jön létre az első terhesség béranya segítségével. Ez utóbbi esetben arról van szó, hogy van megfelelő petesejt, de nem állnak rendelkezésre a  sikeres várandósság feltételei pl. anyai betegség miatt. Ekkor a leszívott petesejtet egy másik, genetikailag idegen nő méhébe ültetik vissza, aki kihordja a terhességet. Ez az eljárás meglehetősen bonyolult etikai kérdéseket vet fel, jelenleg Magyarországon nem legális lehetőség.

Ebben az időben, 1984-ben jött létre az első sikeres terhesség, amelynél fagyasztott embriót használtak. Az ún. “fagyi-babák” sorsáról  és azokról a kérdésekről, amelyeket az  embrió fagyasztás mint lehetőség felvet, egy későbbi cikkemben írok majd.

fagyi baba

Az első magyar lombik-baba, Zsuzsi a Pécsi Orvostudományi Egyetem klinikáján jött világra alig több, mint tíz esztendővel a később. Ő GIFT-módszerrel fogantc.  A GIFT-módszer során a megtermékenyítés a petevezetőben történik. Az első magyar IVF (in vitro fertilizacio) baba Bálint, 1989 május 24-én született.

Forradalmi újításnak számított az ICSI és az asszisztált haching eljárás bevezetése  a gyakorlatba, ezek a lehetőségek főleg a meddőség férfi eredete esetén nyújtanak jobb kilátásokat a vágyott eredmény elérésére.  1992-ben olasz tudósok jutottak arra a dfelfedezésre, hogy ha közvetlenül a petesejtbe juttatnak egyetlen spermiumot mikromanipulátor segítségével (intracitoplazmatikus spermium injiciálás, ICSI), akkor hasonló terhességi sikerrátát lehet elérni, mint normális spermiumkép esetén a hagyományos IVF eljárást alkalmazva.

icsi

A hatching szó magyar megfelelője a  kibújás. Az embrió egy védelmet nyújtó burkon, az úgynevezett üveghártyán belül helyezkedik el. Ebből az üveghártyából ki kell bújnia annak érdekében, hogy a méh nyálkahártyájába be tudjon ágyazódni. A kibújás általában az embrionális állapot ötödik, hatodik napján következik be. Sajnos ez nem minden esetben következik be magától,  bizonyos esetekben segíteni kell a folyamatot. Ennek megoldására hozták létre a speciális eljárást,  a „segített kibújás-t”, angolosan asszisztált hatching (AHA), amelyet szigorú  előírások alapján lehet alkalmazni. Általában akkor van ilyen segített kibújásra szükség, ha:

  • az anya 38 év fölötti,
  • a normálisnál jelentősen vastagabb az üveghártya,
  • az FSH hormonszint magas,
  • mélyhűtött embrió visszahelyezése történik,
  • kétszer ültettek már korábban vissza embriót, és az illető mégsem lett terhes korábbi IVF ciklusok során
  • ha az embriók minősége nem megfelelő

aha

Az IVF módszer fejlesztése folyamatosan, napjainkban is zajlik. Jelenleg a legnagyobb etikai és filozófiai dilemmát a preimplantációs diagnosztika váltja ki. Már hazánkban is elérhető, hogy a beültetésre várakozó embriókat a transzfer előtt leszűrik a leggyakoribb genetikai rendellenességekre, így nagy eséllyel egészséges embrió kerül az anyaméhbe, ezáltal nő a sikeres lombik esélye.

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.endoblog.hu

www.noraarvai.com