Kiközösítik a gyermekemet-mi a teendő?

Kiközösítésről akkor beszélünk, ha a gyermekünkhöz egy csoport, amelynek tagja, tartósan negatívan viszonyul. A negatív viszonyulás kifejezése lehet passzív- például ha nem hívják meg bulikba, közös eseményekre- vagy agresszív- bántják akár szavakkal, akár tettleg. Ha gyermekünk kiközösítés áldozatává válik, az nem pusztán neki, hanem az egész családnak megterhelő.

bully-cartoon

Az, hogy beavatja-e a történtekbe a gyermek a szülőket, több dologtól függ, milyen korú, mennyire megszokott a családban a problémák nyílt felvállalása, stb. Kiskamaszok, kamaszok már kínosnak érzik a segítségkérést, inkább egyedül igyekeznek megoldani a dolgokat, főként, mert gyakran attól is tartanak, ha a felnőtt közbeavatkozik, csak még rosszabbra furdul a helyzet.

Figyelmeztető jelek lehetnek, ha a gyermek viselkedése hirtelen megváltozik, teljesítménye romlik, gyakran beteg, iskolakerülésen kapjuk, eltűnnek dolgai és nem tud elszámolni velük, rosszkedvű, lehangolt, nincsenek barátai vagy csak más közegből, stb.

bullying cloud

A szülő azzal tud a legtöbbet segíteni, ha feltétlen szeretetéről biztosítja a gyermeket, erősíti önbizalmát, olyan kapcsolatot igyekszik kialakítani vele, amelyben a bátran kezdeményezhet beszélgetést, megbeszélhetik a problémákat, a szülő maga is érdeklődő, de diszkrét viselkedést tanusít és saját magánéletében is ezeknek az értékeknek megfelelően él, példát mutat. Szükség esetén érdemes konzultálni az osztályfőnökkel, de soha nem a gyermek háta mögött. Fiatalabb korban az iskolaváltás még szóba jöhet, de az alap problémát pszichológus szakember segítségével érdemes kezelni, hogy a későbbiekben ne ismétlődjön meg újra a helyzet. Mielőtt az iskolaváltás mellett döntünk, érdemes figyelembe venni azt is, hogy egy kiközösített, így szociálisan és pszichésen is megviselt gyermeknek kell majd beilleszkednie egy már jól összeszokott társaságba.

Árvai Nóra pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, coach

www.noraarvai.com

[contact-form-7 404 "Not Found"]