Karácsonyi babák, avagy miért születik a legtöbb gyerek szeptemberben?

 

karÁCSONY ÉS FOGAMZÁS

Statisztikák szerint a legtöbb kisbaba szeptember közepén születik. Ha ebből a dátumból kiindulva visszaszámolunk, kiderül, hogy a decemberi ünnepek idején a legmagasabb a fogamzási arány. Mi lehet ennek az oka? Elég csak logikusan belegondolnunk: vége az ünnepek előtti hajrának a munkahelyen, az ajándék-hajkurászásnak a  tömött bevásárlóközpontokban,  s amikor este elmennek a vendégek, végre elengedhetjük magunkat. Kipihenjük az egész éves munkát,  és relaxáltabbak, nyugodtabbak vagyunk, végre van időnk igazán egymással foglalkozni.

Mindennek azért van termékenység-növelő hatása, mert a stressz, az állandó  rohanás, kapkodás bizonyítottan csökkenti a  sikeres fogamzás esélyét. A női ciklust a krónikus stressz,a  kognitív és affektív állapot egyaránt befolyásolja. Tartósan magas stressz-szint esetén egy úgynevezett CRH (Corticotrop releasing hormone) nevű stresszhormon gátolja a GnRH és az LH termelődését. A GnRH felel a reprodukcióért  és a szexuális működésért, az LH férfiakban a spermaképződésért , nőkben az ovulációért. Az akut és krónikus stressz ráadásul növeli a PRL (prolaktin) szekréciót, ami a tüszőérést gátolja.  Ha úgy érzed, mostanában túl sok stressz  ér Téged, és nem következik be a vágyott gyermekáldás, érdemes olyan hatékony relaxációs- illetve stresszkezelő technikákat, pozitív vizualizációs módszereket elsajátítanod, amelyek bizonyítottan segítenek a stresszszint csökkentésében, ezáltal is növelve a teherbe esés valószínűségét. Ha érdekelnek ezek a módszerek, fordulj hozzám bizalommal ITT MEGTALÁLSZ.

Kívánom, hogy ez a karácsony a kikapcsolódásról, feltöltődésről szóljon, és akinél aktuális a babaproject, annak jusson eszébe ez  a cikk az Ünnepek alatt egy-egy ellazult pillanatban… :-D

karácsonyi ünnepek endometriózis meddőség stressz

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com