Pocakjóga: jóga kismamáknak

 

Jóga kismamáknak

Mi ez és miért jó?

 

 

A várandósság negyven hete alatt az édesanya teste hatalmas változásokon megy keresztül. A kilenc hónapos áldott állapotot a szülés tetőzi be, ami nagy fizikai megterhelést jelent a női szervezetnek. Ezért a kismamának az egészséges táplálkozás és a stresszmentes élet mellett különös figyelmet kell fordítania kondíciójának megtartására is.

Azok számára, akik nem sportoltak aktívan a terhesség előtt, nem ajánlatos várandósan új mozgásforma elsajátításába kezdeni, de a könnyű testmozgást, úszást, hosszú sétákat és a kismamajógát mindenkinek bártan ajánlhatjuk, akik betöltötték a várandósság 13. hetét.

kismamajóga

A speciálisan terhes anyák számára kifejlesztett jóga a hatha jóga bizonyos elemeinek várandósok igényeihez alakított változatából, és különböző természeti népektől ellesett gyakorlatokból áll.  A rendszer nem kockáztatja , hogy bárki megsérülhessen, így a kismamák a gyakorlás során nem végeznek intenzív törzscsavaró mozdulatokat, fordított testhelyzeteket, homorító gyakorlatokat, illetve hasizom erősítést.

A kismama jógagyakorlatok és a légzéstechnikák, meditációk csökkentik a feszültség káros következményeit, segítenek a test megfelelő oxigénellátásában, mélyítik a légzést, kiegyensúlyozzák a szívritmust, optimalizálják a vérnyomást. A gyakorlatok nyitják a mellkast, teret engednek a kisbabának a pocakban azáltal, hogy megemelik a szegycsont környékét. Mindemellett a jóga lazítja a csípőízület körüli izmokat, átmozgatja a gerincet, harmonizálja az idegrendszer működését, kondicionálja a gátat.

 A medencefenék izmai specifikus karbantartást igényelnek, hogy a terhesség alatt megfelelő alátámasztást nyújtsanak a növekvő méh lehető legjobb alátámasztásához. A tudatos, mély légzéssel és a jógagyakorlatokkal (ászanákkal) felkészíthetjük ezeket az izmokat, hogy rugalmasak, tudatosan irányíthatóak,  tágulékonyak legyenek, így segítve a könnyű szülést, a gátmetszés elkerülését.

Mindezen testi előnyök mellett a kismamajóga lelki szinten is pozitívan hat gyakorlójára. Erre napjainkban, amikor a nőkre nem csak a gyermek kihordása, megszülése, az újszülött ellátása és a szoptatás feladata hárul, hanem a munkahelyen, a párkapcsolatban és otthon a háztartásban is helyt kell állni, különösen nagy szükség van.

várandósjóga

Az oktatás általában csoportokban zajlik, így a kismama más várandósok társaságát élvezheti, tapasztalatot cserélhet velük, ráébred, hogy esetleges problémáival nincs egyedül.  A kismama jóga segít megküzdeni a stresszel, ami nemcsak a mama, hanem a baba szempontjából is kiemelten fontos, hiszen ma már kutatások bizonyítják, hogy a magzathoz eljut az anya érzelmi élménye, és az ő fejletlen idegrendszere nagyon nehezen bírkózik meg a stresszhelyzettel. Nem mindegy, milyen hatások érik a babát. Az anyai stressz összefüggést mutat a koraszüléssel, alacsony születési súllyal.

A jógaóra része a relaxáció, amely során a kismama kapcsolatba kerülhet a magzatával, fejlődik az anya-magzat kommunikáció.

 A jóga gyakorlása elősegíti az önismeretet, nyugalomra, belső egyensúlyra, harmóniára tehetnek szert a nők, amit a várandósság és a szülés alatt, illetve utána is hasznosíthatnak. A várandósság, a szülés még nem változtatja anyává az asszonyt, erre készülni kell, ebben is segít a kismama jóga.

 

Árvai Nóra