Játék a karatén alatt- mini interjú Bolla Alíz társasjáték szakértővel

Mostanában terjed a Facebookon egy kedves figyelemfelhívás, szerzője ismeretlen.

“Akikről nem beszélünk eleget.

Már két hónapja be vannak zárva, anélkül, hogy valaha is panaszkodtak volna. 💕

– Mindent elfogadnak.
– Nem mehetnek iskolába  óvodába.
– Nem tudnak játszani a barátokkal.
– A nagyszülők látogatása  tilos 
– A kiruccanásoknak vége 
– Nem mennek vásárolni a szüleikkel.
– Szülinapi ünnepségek a barátokkal már nem léteznek, még a sajátja sem. -Átélik a felnőtt hangulatot és az aggódást.Mindezt panaszkodás nélkül, mert tudják, hogy “odakint egy betegség, egy vírus van”. 

“Tudom, anya, ez a koronavírus miatt van “

Köszönjük a gyerekeknek ezt! 

A legnagyobb kincseink, akik minden nap megtanítanak arra, hogy a legfontosabb dolgokra koncentráljunk! “

Ennek a kedves bejegyzésnek az apropóján gondolkodtam el, hogyan és mivel lehet vajon könnyebbé tenni a gyerekek számára a otthon tartózkodás nehézségeit. Ami azonnal eszembe jutott, az a játék, együtt a szülőkkel, önfeledten. Bolla Aliz társasjáték-szakértőt kérdeztem legújabb játékuk kapcsán a témában.

Árvai Nóra: Hogyan segít a társasjáték a családoknak ebben a rendkívüli helyzetben? 

Bolla Aliz: A mostani helyzetben mindenkinek jót tesz, és talán mindenkinek jól is esik egy időre elszakadni a képernyőtől, és a különböző technikai eszközök kijelzőitől. 

Legújabb társasjátékunk, amelynek kiadtuk a magyar verzióját a Plüssmesék, amely heteken keresztül nyújt újabb és újabb kalandokat, játékélményt, mesét és beszélgetési lehetőséget az egész családnak. Mivel kooperatív játékról van szó, így a játékon keresztül a család gyakorolhatja az együttműködést is.

Aki szeret kreatívkodni, kifestheti a játékhoz tartozó figurákat (ezt inkább felnőtteknek vagy nagyobb gyerekeknek ajánlom), vagy letöltheti a honlapunkra feltöltött színezőket, karaktertáblákat (ez pedig főként a gyermekek számára lehet érdekes).

Á.N.: Melyik korosztálynak ajánlanád a Plüssmeséket?

B.A.:Ez egy kifejezetten családi társasjáték, 7 éves kortól tudom ajánlani, felső korhatár nélkül. 2-4 fő tud egyszerre játszani vele. Javaslom, hogy legalább egy felnőtt (szülő, nagyszülő vagy nagyobb testvér) is vegyen részt a játékban, aki segít megtanulni és elmagyarázni a szabályokat, illetve elmeséli a plüssök kalandjait.

Eddigi tapasztalataim szerint nem csak a gyermekek élvezik a Plüssmeséket; a felnőttek is örömmel kalandoznak ebben a mesés világban.

Á.N.: Mitől különleges társasjáték a Plüssmesék?

B.A.:A Plüssmesék nem csupán egy társasjáték, hanem egy történetvezérelt, kooperatív kalandjáték. A kalandkönyv egyszerre szolgál játékszabályként, játéktáblaként és mesekönyvként is. A játék során bátor plüssök szerepében próbáljuk megmenteni a kis gazdánk, a Kislány álmait. 

Amit kiemelnék, hogy mind a hét kaland végén találunk egy-egy beszélgetésindítót. Ezek segítségével tartalmas családi beszélgetések alakulhatnak ki, átbeszélhetjük a gyerekekkel a játékban átélt kalandokat, és a Kislány történetén keresztül a saját élményeiket is.

Minden kaland elején találunk egy rövid tanulságos mesét is. Ezekről is jókat lehet beszélgetni a gyerekekkel.

A játékélményt gazdagítják a szépen kivitelezett játékelemek, a játékhoz tartozó figurák és a mulatságos tárgykártyák (felnőttként nekem a Plüssök karakterei mellett a tárgykártyák a kedvenceim).