Időtakarékos háztartási tippek kisgyerekes anyáknak

Természetes, hogy a kisbaba megszületése utáni első hetekben nem az a legfontosabb, hogy ragyogjon a lakás minden szeglete. Hamar eljön  azonban a nap, amikor az édesanyában- és az apában- kialakul az igény arra, hogy a kicsi ellátása mellett jusson idő a háztartási munkálatokra is. Eleinte csak a két szoptatás és séták közötti időbe kell belezsúfolni a teendőket, aztán minden egyre bonyolultabb lesz, ahogy a baba cseperedik, önálló mozgásra lesz képes. Egész nap mehetnél a tipegő után, és pakolhatnád a szétdobált, megrágcsált cuccokat, a kirámolt fiókokat, stb. A már önmagában is el-eljátszó kis óvodás szobája pedig néha az  atomkatasztrófa sújtott övezeteket is felülmúlja.

háztartás gyerek mellett

Néhány tipp, amelyeket használva egyszerűbbé teheted az életed:

  • Alkalmazd a zóna módszert! Egyértelmű, hogy gyerek mellett az egész lakás kitakarítása egyszerre mission impossible. Oszd fel magadban a lakást kb. negyed óra alatt végezek vele- területekre, és egyszerre egy zónára koncentráj! Ennyi belefér, és a sok kicsi sokra megy elve itt is érvényesülni fog.
  • Ne hagyd eluralkodni a kupit!  Evés után rögtön öblítsd el az evőeszközöket, tányérokat, így estére nem fog elhalmozódni a mosatlan. Ha valami kiborul a konyhapultra, azonnal töröld fel, ne hagyd, hogy odaszáradjon. Szoktasd a gyereket arra, hogy ha egy játékot befejeztek, mielőtt előveszi a következőt, rakja el a már meguntat, így estére nem lesz kész káosz a gyerekszoba. Mindig cselekedj azonnal, hogy megelőzd a pepecselős munkákat!
  • Vond be a gyereket! A tipegő már összepakolhatja egy dobozba a játékait, vagy törölgethet egy ronggyal, téged utánozva és követve a lakásban. Az ovis morzsaporszívózhat, és még élvezni is fogja:-) Mérd a feladatot a gyerek életkorához és képességeihez.

házimunka anyával

 

  • Rendszerezz! Tedd az apró gyerekjátékokat dizájnos műanyag vagy fa dobozokba. Építőkockák,nak, duplonak, legónak és egyéb apróságnak is alakíts ki egy-egy dobozt  és próbáld a gyerekünket rászoktatni arra, hogy ha már nem játszik vele, pakolja őket vissza a helyére.
  • Nyugi! Ha te felszabadult vagy, a gyermeked is boldog és vidám, és öröm az együtt otthon töltött idő. Ez a fontos, nem az, hogy párhuzamosan álljanak a szőnyeg rojtjai.

 

 

segít a gyerek

Árvai Nóra