Honnan tudhatom, hogy ez már az? – A szülés megindulásának jelei

A szülés megindulásának jelei

  

Sok első gyermekét váró kismamában megfogalmazódik a kérdés: honnan fogom tudni, hogy ez már „az?” Valószínű, hogy közeledik az idő, ha a következőket tapasztalja a kismama:

szülés megindulása

–          a nyákdugó távozása: ez egy nyálkás, kicsit véres nyákdugó, ami eddig a méhnyakat zárta el a külvilágtól. Távozásan akár napokkal is megelőzheti a szülés időpontját.

–          rendszeres fájások:  A várandósság során szinte végig „gyakorol a méh, az utolsó trimeszterben előfordul. Hogy az ún. jóslófájások miatt már kórházba indul a kismama. Valódi fájásokról akkor beszélünk, ha pihenésre, langyos vizes zuhanyzásra nem szűnnek az összehúzódások, és egyre rendszeresebbé válnak.

–          Erős, a medence felől sugárzó fájdalom: Ezt az érzést az okozza, hogy  a baba feje beilleszkedett a szülőcsatornába. Ez összehúzó hatással van a méhre, így rövid időn belül számítani lehet a vajúdás kezdetére.

–          Elfolyik a magzatvíz: a magaztvíz normális esetben víztiszta, szagtalan, langyos folyadék. Általában a fájások beindulta után kezd szivárogni, de a szülések kb. 5 %-ában a magzatvíz elfolyását nem kíséri fájástevékenység. Ha a magzatvíz véres, zöldes, vagy nagyon nagy mennyiségben zúdult kifele, azonnal értesíteni kell a szülésznőt vagy a szülészorvost.

–          Hasmenés, hányás: Szintén a szülés megindulásának jele lehet. A szervezeted így tisztítja magát, hogy utat engedjen a babának.

szülés beindulása

Árvai Nóra