Hol lakik a Mikulás, és honnan tudja a Jézuska, hogy milyen ajándékot szeretnék?

Hol lakik a Mikulás, és honnan tudja a Jézuska, hogy milyen ajándékot szeretnék?

Ahogyan közelednek az ünnepek, otthon, a  bölcsődében és az óvodában is egyre gyakrabban kerül szóba a Mikulás, Jézuska, az angyalok és a repülő rénszarvasok. Gyakran találkozom aggódó szülőkkel, akik nem tudják, hogyan válaszolják meg gyermekük kérdéseit. Hol lakik a Mikulás, hogyan jut el egy éjszaka alatt minden gyerekhez, és vajon honnan tudja, milyen ajándéknak örülnék a legjobban? Még a legedzettebb szülőnek is embert próbáló feladatnak tűnhet a válaszadás a kíváncsi kérdésekre. Főképpen akkor érezhetjük így,  ha kétségek gyötörnek bennünket: jót teszünk-e, ha füllentünk és kitalálunk egy  történetet? Vagy igazat mondjunk? Mit, hogyan kommunikáljunk , és főként meddig mehetünk az igazmondásban, hogy ne ártsunk vele?

mikulás ruha

Mikulás és a Jézuska.  Ilyen vagy olyan néven, de ez a két alak az egész világon mindenütt létező fogalom, nevüket mítoszok övezik, az emberiség nagy, közös múltjához tartoznak.  Legendája teljesen beleillik a kisgyermekek érzelmi, képzeleti világába. Az ő gondolkodásuk még mágikus, meggyőződéssel hinni tud mesebeli lények létezésében. Ha hagyjuk, hogy higgyen, meséljen, kérdezzen-e csodatevő alakokról, azzal segítjük fantáziájának és kreativitásának fejlődését. Lehetőséget teremtünk képzeleti világának kibontakozására, az ünnep varázslatos mivoltának átélésére. Ha figyelünk gyermekünkre, tiszteletben tartva álmait, meséit, akkor nagyon sok mindent megtudhatunk mindarról, ami foglakoztatja, ezáltal új szinten ismerhetjük meg őt. Az a szülő, aki kezdettől fogva őszinte azzal kapcsolatban, hogy hogyan is kerülnek az ajándékok a fa alá, számos izgalmas, szép élménytől és csodaváró karácsonytól fosztja meg gyermekét.

télapó

Hogy mikor jön el az igazság pillanata? Gyermeke válogatja, erre nincs ideális időpont. Általában magától értetődő, természetes folyamat ez, amelyben meghatározó szerepe van a kortársaknak, barátoknak, vagy akár egy tévé-reklámnak is. Érdemes sokat beszélgetni a kicsivel, és megkérdezni, „Te mit gondolsz erről? Szerinted hogy van ez?”  A gyermek válasza rávezethet bennünket arra, hogyan tovább.

 Néhány szülő amiatt aggódik, hogy gyermeke már „túl nagy”  ahhoz, hogy higgyen a tündérmesékben. Nincs azzal baj, ha a kis barátai esetleg már pedzegetik, hogy Mikulás nem létezik, de az Ön gyermeke még makacsul ragaszkodik a maga igazához. Ilyenkor elmagyarázhatjuk neki, hogy az, hogy a másik gyermek esetleg nem hisz a Jézuskában, nem kell, hogy az ő elképzeléseire befolyással legyen. Hagyjuk meg számára a soha vissza nem térő gyermeki, felhőtlen örömöt és csodát, ameddig csak igényli azt, hiszen nagyon hamar eljön az az időszak, amikor már meghatottan gondolunk vissza ezekre a semmivel össze nem hasonlítható hangulatú ünnepekre.

 mikulás

Gyakran találkozhatunk azzal is, hogy a gyermek már régen tudja, hogy az ajándékot a szülei veszik, kistestvére, vagy esetleg pusztán a  játék öröméért mégis úgy tesz, mintha ebből semmit nem venne észre. Lelkesen készülődik, de a Jézuskának írt levelet már szülei kezébe nyomja.  Ilyenkor gyermekünk egy kicsit  cinkostárssunkká válik, s ez büszkeséggel tölti el, hiszen ez a „tegyünk- úgy–mintha „- játék kizárólag a nagyok kiváltsága.

 

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró