Hogyan vezethet meddőséghez az endometriózis?

Az endometriózis nagyon aljas betegség. Nem pusztán a fájdalom útján keseríti meg a nők életét, hanem gyakran arra is képes, hogy megfossza őket a legszebb élménytől, amit egy nő valaha megtapasztalhat az életében: az anyaság élményétől. A betegség ugyanis sokszor teljes meddőséghez vezethet. A statisztikai adatok sajnos elég rémisztőek: 100 beteg közül, aki gyermeket szeretne, minimum 20 –nak nem sikerül a teherbeesés, és gyakrabban fordul elő spontán vetélés is. Meddő nők esetében a kivizsgálás 35-40°%-ban endometriózist találnak az infertilitás hátterében.

 

Hogyan vezethet meddőséghez az endometriózis?

 

Az endometriózissal összefüggő infertilitás (terméketlenség) pontos okai mindmáig nem teljesen tisztázottak. Kutatók egy csoportja 2006-ban összefoglaló tanulmányt adott ki, amely a MEDLINE adatbázisa alapján vette számba az 1960 és 2003 közötti kutatási eredményeket a témában. Meddőséget már a betegség legenyhébb formája is okozhat, amikor fájdalmat vagy egyéb panaszokat még nem is észlel a beteg. Sokszor magára a diagnózisra is a meddőségi kivizsgáláskor kerül sor. Sajnos endometriózisban számos oka lehet a kialakult meddőségnek.  A tünetek között van az igen fájdalmas közösülés, és az azzal járó vérzés. A fájdalom gyakran olyan mértékű lehet, hogy a nő esetleg teljesen elzárkózik a testi kapcsolattól. Tehát egyrészt csökken a szexuális együttlétek száma, másrészt a vérzés miatt nehezebben foganhat meg a baba. De az csak az érem egyik oldala, a nő, aki gyermekre vágyik, sokszor felülemelkedik ezeken a problémákon. Sajnos azonban egyéb nehezítő tényezővel is szembe kell nézni. Kutatásom során számos olyan tanulmánnyal találkoztam, amely az immunrendszer rendellenes viselkedéséről számol be endometriózisban szenvedő nők esetében.  A spermium és a megtermékenyített petesejt a szervezet számára idegen anyag, s mint ilyen, védekező reakciókat vált ki. Normál működés esetén egyéb folyamatok ezeket felülírják védve a zigótát, azonban endometriózisban az immunrendszer támadja azt, így csökkentve a sikeres beágyazódás és kihordás esélyét. A hashártya által termelt folyadékban pedig jóval magasabb a védekező immunsejtek száma, mint egészséges nőknél, az idegen anyag ellen tehát jóval hamarabb és intenzívebb támadás indul meg.

Ezenkívül a betegnél a rendellenes helyen lévő méhnyálkahártya csomók olyan helyen is előfordulhatnak, vagy olyan helyeken okoznak hegesedést, összenövéseket, amelyek ellehetetlenítik a spontán teherbeesést,  például  akár elzárhatják a petevezetőket is. A petefészkek felszínén levő hegesedés megnehezíti a petesejt kijutását peteérés folyamán, illetve a petefészek belső felszíne is hegesedhet, így e spermium és a megtermékenyített petesejt nem képes a megfelelő helyre jutni, sőt, ha ennek ellenére mégis kialakul a terhesség, akkor nagy eséllyel az méhen kívül tapad meg, ezzel veszélybe sodorva az anya életét is.

 

Nekem márpedig gyerekem lesz. Hogyan növelhető a teherbeesés esélye endometriózisban?

 

Több lehetőség is adott, ha a nehézségek ellenére is vér szerinti gyermeket szeretnél.  Általában első és legfontosabb tényezőként a fájdalomcsillapítást szokták említeni. Persze ettől nem esel teherbe, de legalább lesz energiád és kedved tenni az ügyben.

Kaphatsz hormonális kezelést, hogy ne nőjenek tovább az endometriózis csomók, de ezek átmenetileg fogamzásképtelenné tesznek.  Laparoszkópia után van egy hosszabb, akár egy-két éves periódus is, amikor nő a teherbeesés esélye, ha átestél ilyen operáción, érdemes kihasználni. Az endometriózis gyógyításában általában a laparoszkópia után adják a hormonkezelést, hogy a szemmel még nem látható picike csomók ne tudjanak a ciklus hatására megnőni, azonban ha ezt a kezelést elfogadod, nem tudod kihasználni a műtét utáni termékenyebb időszakot.

A meddőségben áltanában használt gyógyszerek segítséget nyújthatnak azokban az esetekben, amikor a hegesedés miatt nehezített az érett petesejt kiszabadulása. A szájon át szedhető gyógyszerek, vagy az injekciós kezelés egyaránt segíthet az ovuláció létrejöttében, így a terhesség kialakulásában. A módszer sikerességét fokozhatja az egyidejű inszemináció, amikor a spermát közvetlenül a méh üregébe juttatjuk, így kikerüli a „problematikus” helyeket.

Vannak olyan orvosok, akik azt állítják, hogy a laparoszkópia utáni gyógyszeres kezeléssel nőhet az esélye a teherbe esésnek, főleg mesterséges megtermékenyítés esetén minimális és enyhe esetekben, ha azonban az endometriózis súlyos és kiterjedt (ld. az endometriózis stádiumai) akkor szerintük ez már nem segít. Ők azt hangsúlyozzák, hogy az endometriózissal összefüggő meddőség kezelésében a gyorsaság a meghatározó tényező, nem szabad megvárni, amíg a betegség súlyossá válik. Fontos, hogy a diagnózis és a terápia megkezdése között a lehető legkevesebb idő teljék el.

Az összefoglaló kutatási eredmények szerint legjobb esélye a teherbeesésre kontrollált petefészek-hiperstimuláció melletti méhen belüli megtermékenyítés esetén érhető el minimális és enyhe endometriózis esetén, miután sebészileg már kezelték a betegséget. Ha ez nem segít, akkor marad a lelkileg, fizikailag és anyagilag is megterhelő lombikbébi program. De ha sikerül, hidd el,minden megpróbáltatást elfelejtesz majd.  az is lehetséges azonban, hogy még a lombik program is kudarcba fullad. Örökbefogadásra csak akkor vállalkozz, ha a veszteség feletti gyászodat már sikerült feldolgoznod, és teljes szíveddel elfogadod azt az utat, amely segítségével gyermeked lehet. A nagyon harcos természetűek, akik  az anyagi ráfordítástól sem riadnak vissza,  sok esetben külföldi béranya programban találnak megoldásra, amelynek segítségével vér szerinti gyermeküket egy másik nő hordja ki.Ez a beavatkozás az Egészségügyi törvényben az elvégezhető emberi reprodukcióra irányuló különleges eljárások között hazánkban nem szerepel, így Magyarországon, magyar kórházakban, magyar orvosok által hivatalosan nem végezhető el. Maga a béranyaság érthető okoból mindig is vitatott lehetőség volt, én nemrégiben részletesen is utánajártam a témának, a blogon hamarosan olvashatjátok az összegző cikkemet.

Nem minden endometriózissal élő nő meddő, van, hogy minden különösebb nehézség nélkül összejön a baba.  Härkki P. és munkatársai felmérése szerint az endometriózissal élő nők valamivel több, minta fele képes megfoganni  akár természetes úton, vagy mesterséges megtermékenyítés útján.Ha összejön a vágyott baba, szuper! A legnagyobb boldogság, és még a betegségedre is pozitív hatással lehet. A várandósság alatti hormonális változások ugyanis kedvezően befolyásolhatják az endometriózis betegek állapotát. Fontos azonban kiemelnem, hogy ez nem jelent teljes és végleges gyógyulást, hiszen a terhesség után a menstruáció visszatértével újra kialakulhatnak az endometriózis csomók s velük együtt a kellemetlen tünetek. Így  a”receptre felírt” gyermekválallás sem fizikai, sem pszichológiai szempontból nem jelent valós megoldást. Az orvosi kezelések mellett pszichológus, perin atális szaktanácsadó is sokat segíthet, hogy a vágyott gyermekáldás mielőbb bekövetkezhessen.

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró. eü-és orvos coach, szomatoterapeuta

www.endoblog.hu

www.noraarvai.com

[contact-form-7 404 "Not Found"]