Evészavarok csecsemő- és kisgyermekkorban 1. rész

Csecsemő és kisgyermek korban is előfordulnak táplálkozási zavarok, amelyekkel a szakirodalom kevésbé foglalkozik, mint a tinédzerkori verziókkal, pedig sok kisgyermekes családnak okoznak ezek a problémák nehézséget és aggodalmat. Ebben a cikkben a csecsemőkori táplálkozási zavarok formáiról lesz szó és arról, hogy mit lehet tenni, ha ezzel kerülnénk szembe. 

nem eszik a gyerek

Rumináció. Erről akkor beszélünk, ha a csecsemő a megevett táplálékot visszaöklendezi, súlya nem gyarapszik a kellő mértékben vagy csökkenhet is. A kisbabák, akik öklökkel már képesek a szájukhoz nyúlni, gyakorlatilag meghánytatják magukat és ez örömöt jelent  aszámukra. Két esetben fordul elő, értelmi fogyatékosoknál, vagy ép értelműeknél sokszor anya-gyermek kapcsolati zavar tünete lehet.

Gyarapodási kudarc. A csecsemő rendesen eszik, ennek ellenére a súlya nem gyarapszik vagy akár csökkenhet is. Ez a forma hányással nem jár, ellenben gyakori, hogy bizonyos személyektől szelektíven nem fogadja el a gyermek az ételt, ez általában az elsődleges kötődési személy, leggyakrabban az anya.

Pszichogén hányás. Bármely életkorban megjelenhet, akár felnőttként is, hogy szorongás, stressz hatására hányás következik be, ez lehet akarattal kiváltott vagy spontán testi reakció is.

nem kell kaja

Pica. Ebben az állapotban a gyerekek olyan dolgokat is megesznek, amit normálisan nem tekintünk tápláléknak, pl. homok, növények, föld, kavicsok, papír, rovarokszemét, haj, stb…  Természetesen kultúrafüggő is, hogy mit tekintünk “normálisnak”, és egy-másfél éves koráig minden baba kíváncsi és szinte mindent a szájába vesz, megkóstol… szakember segítségére akkor van szükség, ha a tünetek ennél tovább fennállnak. A betegség azért is veszélyes, mert ezek a gyerekek gyakrabban nyelnek le egészségre ártalmas anyagokat pl. gyógyszereket, valalmint fiatal felőttként nagyobb eséllyel lesznek  bulimiásak. Értelmi sérült, autizmussal élő, érzelmileg elhanyagolt és pszichotikus gyermekenél gyakrabban fordul elő ez a kórforma.

Fontos, hogy a fenti egyértelműen pszichés eredetű formákat gyermekorvos segítségével elkülönítsük az organikos okú refluxtól. Reflux esetén a gyomor savas tartalma visszafelé áramlik a nyelőcső felé, hányásig ritkán fajul, inkább égető, meleg érzés, ahogyan a sav a nyelőcsö falát marja. Ebben az esetben orvosi kezelés lehet szükséges, hiszen a gyomor és a nyelőcső közötti izom gyengeségéből fakad a probléma.

nem eszik

A csecsemőkori táplálkozási zavarok mögött nagyon sokszor az anya saját szorongása, félelmei állnak, vagy az anya- gyermek kapcsolat sérülése, zavara. Fontos szakember segtségét igénybe venni, hogy az édesanyák mihamarabb visszatalálhassanak anyai szerepük kompetens megéléséhez és felvállalásához.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

www.noraarvai.com

[contact-form-7 404 "Not Found"]