Együttszülés pszichológus szemmel

Napjainkban a várandósság, a szülés és a születés körüli időszak eseményeinek témája egyre inkább népszerűvé válik. Egyre erősödik az a tendencia, amely a hagyományos, medikalizált szülészet megreformálásáért kiált, s amelynek mottója, hogy 21. századi világunkban se felejtsük el, hogy a születés, a szülés nem kizárólag orvosi esemény. 

Az az egyre növekvő szakértői gárda is, aki ezt az elvet vallja, kiemeli annak jelentőségét, hogy komplikációmentes szülés esetén a szülőpár élhessen az események feletti minél teljesebb kontroll jogával. Kontroll alatt értem például, hogy a szülő nő megválaszthassa a szülés pozícióját, mozdulatait, a hangok minőségét, az ő személyes komfortját és biztonságérzetét szolgáló tárgyak és személyek jelenlétét. Az alternatív szülészet vívmányai közül az említettek mind igen jelentősek, s közülük is az egyik, ha nem a legnagyobb az apák beengedése a szülőszobára. 

Az együttszülést- így nevezem azt, amikor az apa is jelen van a gyermek világra jövetelekor-  az alternatív szülészet szemléletének terjedése ellenére is- mind a mai napig heves viták övezik. Van-e helye a férfinak, az apának ebben az intim, női szituációban? Tud-e segíteni, tud-e támaszt nyújtani jelenlétével párjának a vajúdás hosszú óráiban? 

Többek között ezeket a kérdéseket is feszegetni fogom ebben a könyvemben, kezdve a várandósságtól egészen a szülésig, antropológiai, történeti és pszichológiai szempontokon átívelve.

Az Együttszülés Kézikönyvének megjelenése 2020 első hónapjában várható.

Árvai Nóra