Egy zavaró, de ártalmatlan babatünet: a koszmó kezelése

A közhiedelemmel ellentétben a koszmónak semmi köze a koszhoz. A hajas fejbőrön megjelenő felrakódások kialakulásáért nem a nem megfelelő higéniás körülmények tehetők felelőssé. Mi a koszmó és mit tehetünk ellene?

A koszmó zsíros, fehéres-sárgás, pikkelyszerű képződmény, amely  a gyermek fejbőrén vagy szemöldöke körül szokott megjelenni. Gyakori jelenség, leginkább az első életévre jellemző, de három-négy éves korban is megjelenhet. Kialakulásának esélyét fokozza az immunrendszert terhelő betegség, hiányállapot például B-vitaminból, de sokszor semmilyen okot nem találunk a jelenség mögött. A faggyúmirigyek olajos válladékának túlzott termelődése okán kialakult koszmó alapvetően ártalmatlan jelenség, és csak esztétiai problémát jelent, de néha bakteriális vagy gombás fertőzések melegágya lehet, felülfertőződhet, kisebesedhet, ezért  a megfelelő kezelés nem elhanyagolható.

koszmo

Kaphatóak speciálisan koszmós fejbőrre való samponok, ezeket patikában lehet beszerezni. és elég jó eredményeket lehet velük elérni. A válaszott smpon ne tartalmazzon alkohol és mesterséges összetevőket, de ha szalicilsav van benne, az enyhe hámlasztó hatású, és a koszmó eltávolítása könnyebb lehet hajmosása vele való után. A külsőleges, tüneti kezelés mellett fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás is. a tünetek visszoszorításában segítséget jelenthet, ha az anya  a szoptatási időszak alatt tartózkodik a tej és tejtermékek fogyasztásától, és nem ad a kicsinek sem tehéntejet.

 koszmo_2

A felrakódások eltávolítását gyengéden végezzük, nehogy felsértsük a gyermek érzékeny fejbőrét. Használjunk puha sörtéjű baba hajkefét, ez a megelőzésben is szerepet kaphat, hiszen a fésülgetés fokozza a  hajhagymák vérkeringését és a fejbőr vérellátását. fontos kiemelni, hogy  a haj hossza nem befolyásolja  a tünetek megjelenését, a hajvágás nem jelent megoldást, pusztán könyebbség a tünetek kezelésekor.

Az óvodáskori koszmó esetében előfordul, hogy  a gyermek csúfolódás, gúnyolódás céltáblája lesz, erre mindenképp figyelmet kell fordítani, ha szükséges, akár szakember bevonásával.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Jelentkezés Konzultációra

Árvai Nóra

pszichológus, szomatoterapeuta, perinatális szaktanácsadó
rendelője

Mely területen szeretnél konzultációt igénybe venni? Itt kiválaszthatod a tanácsadást és rövid leírást, kérdést is küldhetsz számomra. Fordulj hozzám bizalommal!

Név *

Email *

Fő téma kiválasztása

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

 

A megadott adatokat bizalmasan kezelem, harmadik fél részére nem adom át.

Címkék:  , ,