Egy rejtélyes betegség a meddőség hátterében-az endometriózis

Egy rejtélyes női  betegség a termékenységi zavarok hátterében-  Az endometriózis

Az endometriózis mindmáig sok fejtörést okoz a kutatóknak, orvosoknak, hiszen rejtélyes eredetű betegséggel állunk szemben. A betegség elnevezése az endometrium latin szóból ered, ami a méhet belülről borító nyálkahártyát jelenti. Az endometrium a női hormonális ciklus változásaira reagálva hónapról hónapra megvastagszik, majd leválik, és menstruációs vérzés formájában távozik a szervezetből. Normális esetben az endometrium szövet csak a méh belső falát borítja, endometriózisban azonban megjelenik ettől eltérő helyeken is a szervezetben, általában a méh külső falán, a petefészkeken, a méhtartó szalagokon, a húgyhólyagon, összenövéseket alkothat a hashártya borítékán. Ennél is rosszabb esetben a betegség érintheti a beleket is, és igaz, ritkán, de leírtak már endometriózist a külső nemi szerveken, ízületekben, (pl. térd ízület) a tüdőben és az agyban is. Ezek a rendellenes helyen elhelyezkedő szövetek ugyanúgy viselkednek, mintha a méh üregén belül lennének, minden ciklusban megvastagszanak, majd vérzés kíséretében lelökődnek. Ez a vér azonban a menstruációval ellentétben nem tud kiürülni a szervezetből, emiatt erőteljes fájdalmat, görcsöket okoz és úgynevezett streil gyulladást kelthet az érintett szerven és annak környezetében.

4-es stádiumú endó

A betegség leggyakoribb tünetei a fájdalmas menstruáció, erős, rendszertelen hüvelyi vérzés, krónikus alhasi és deréktáji fájdalom, fájdalmas szex, krónikus fáradtság, a teherbe esés nehezítettsége, vagy akár teljes meddőség, fájdalmas széklet- és vizeletürítés,puffadás, és egyéb, az érintett szervre specifikus tünetek.

 endo 4

Az endometriózis általában a termékeny korban levő nőket érinti, tehát az első menstruáció megjelenésétől egészen a menopauza beálltáig okozhat tüneteket. Ma a világon mintegy 176 millió nő él endometriózissal, tehát minden 10. nő érintett! Ráadásul a szakemberek sem tudják, pontosan mi miatt, és milyen módon alakul ki a betegség. Felmerült már genetikai eredet, kromoszóma rendellenesség, környezeti ártalmak hatása, retrográd menstruáció, tampon használat, menstruáció alatti hüvelyi vizsgálat, magzati korban kialakult fejlődési rendellenesség és ez most csak egy rövid felsorolás a teljesség igénye nélkül…

Ráadásul sajnos mind a mai napig nincs biztos és végleges gyógymód az endometriózis ellen. A laparoszkópos és a nyílt hasi műtétek során sebészi úton távolítják el az endometriotikus csomókat, emellett pedig vannak hormonális gyógyszerek, amivel kezelhetik, kordában tarthatják, de egyik sem használható hosszútávon a kifejezetten súlyos mellékhatások miatt. Léteznek különféle alternatív megoldások is, speciális diéták, akupunktúra, biorezonancia, és még megannyi minden, amelyek segítségével a nők megpróbálhatják mérsékelni a tüneteik súlyosságát, kinél több, kinél kevesebb sikerrel. Az endometriózis sajnos nagyon makacs, és még a legalaposabban elvégzett műtéti eljárások után is hajlamos a kiújulásra. Folyamatosan zajlanak azonban a kutatások a témában, léteznek már ígéretes, reménykeltő jövőbeli terápiás lehetőségek, de ezek egyelőre kezdeti fázisban vannak.

depi

Az endometriózis az érintett nők életminőségét komolyan befolyásoló betegség. Negatív hatással van mind a párkapcsolatra, mind a szociális életre, munkahelyi, anyagi és komoly pszichológiai problémákat okozhat. Nagyon nehéz megküzdeni a betegséggel, nem pusztán a fizikai tünetekkel, de ráadásul még a lelki gondokkal is.  Sok nő egyedül, szerelem és barátok, gyakran még ennek tetejébe munka nélkül marad, belesüpped magányába, esetleg depressziós lesz. Minden gondolatát az endometriózis köti le, de nincs a közelében olyasvalaki, akivel őszintén beszélhet a problémáiról. Ezért kiemelten fontos az orvosi kezelés mellett a érintett betegek pszichológiai kísérése is.

Bővebb információ és segítség: www.endoblog.hu

FB :www.facebook.com/endometriozisnelkul

Könyv: Árvai Nóra: Amikor a méhem ellenem fordul: Az endometriózis Medicina, 2012

Árvai Nóra