Cumi: barát vagy ellenség?

Ismerős a helyzet: szalad a lakás, estére vendégeket vársz, a kisbabád pedig egész nap nyűgösködik… nem éhes, nem szomjas, tiszta a pelus, órákat ringattad már… most nagyon elkelne  egy kis segítség… milyen egyszerű lenne, ha odaadnád neki a cumit, és egy fél óráig elnyammogna rajta, addig te kitakaríthatnál, vagy lezuhanyozhatnál…De vajon nem ártasz vele? Annyi mindent olvasni az interneten a cumizás káros hatásairól. Lássuk, mi az igazság cumi ügyben.

Minden egészséges kisbaba kifejlett szopóreflexszel jön a világra, éppen ezért tud akár azonnal enni születése után, ha olyan szerencsés, hogy  az édesanya szülés után rögtön a mellére teheti.  A szoptatás az újszülött számára nem pusztán magát a táplálkozást jelenti, hanem együttjár az édesanyja megnyugtató közelségével is – érzi az illatát, simogathatja a bőrét, hallja a szívdobogását, elmerülhetnek egymás tekintetében- az újszülött látása pont annyira fejlett, hogy az anyukéja öléből lássa annak az arcát, szemét, keresi is a tekintetét. A meghitt, intim közelség a szoptatás közben segíti a kötődés kialakulását. A cumi is hasonlóan nyugtatja a csecsemőt, biztonságérzetet nyújt neki olyan helyzetekben, amikor nem tudod, vagy nem akarod a melledre tenni a kicsit.

cumi 2

A cumi ellen szól viszont, hogy használata nehezen szopizó babáknál negatív hatással lehet a szoptatásra és az étvágyára. Később a beszédfejlődést akadályozhatja, hiszen a baba nyelve a cumi benntartásával foglalkozik, nem az artikulációt tanulja. Logopédusok felismerik bizonyos hangok kiejtéséből, hogy az adott gyermek cumizott-e babaként. Ugyanígy a nyeléshez kapcsolódó nyelvi feladatok is nehezebbé válnak, mint a kortyok és falatok lesegítése a torkon, egész egyszerűen azért, mert a nyelv teljesen más jellegű mozdulatokat szokott meg  akár napi több órán keresztül is.  Végül, de persze egyáltalán nem utolsósorban a kibújó és növekvő apró tejfogaknak sem tesz jót a gyakori latex vagy szilikonguminak való kitettség. Eljön az a kor is, amikor már nem kívnatos, hogy  ygyerkőc cumival a szűjában mutatkozzon- a leszoktatás sok szülőnek okoz fejtörést.

Most akkor odaadd neki vagy sem? Az okosok szerint a cumizás mindaddig nem káros, amíg a kicsi és a szülők ismerik a mértéket. Ha csak azért dugsz cumit a baba szájába, mert sír, amíg átveszel egy ajánlott levelet vagy leolvassák a villanyórát, az ellen senkinek sem lehet kifogása – ráadásul ez idő alatt nem tud rászokni a pici. A reggeltől estig vagy estétől reggelig tartó cuminyammogás viszont nem egészséges. Az sem ajánlott, hogy cumival altasd el a kisbabát.

cumi

Igen ám, de ha van a cumizásnak egy olyan jellegzetessége, hogy ha egy alkalommal már előkerült, és sikerrel megoldott egy egyébként kínosnak ígérkező helyzetet, például hisztirohaot a sarki kisboltban, vagy azt a tíz percet amíg megbeszéltél minden fontosat a barátnőddel a telefonon, akkor egyészen egyszerűen a cumik jellegéből fakadóan nagyobb eséllyel kerülnek elő a következő necces szituációban is mint bevált megoldás- és minden egyes használat megerősíti a következőt. Szóval, érdemes tudnod, hogy ha egyszer beszerzed az első cumit, és a kisbabád elfogadja azt- igen, vannak babák, akik köszi, nem kérnek belőle- , akkor valószínűleg cumifelhasználók lesztek és kész.

Lényeg, hogy legyél kibéküélve a döntéseddel, legyen az bármelyik, és ne érdekeljen, a szomszéd mit csinál máshogy. A legfontosabb, hogy megtaláljátok a saját szabályaitokat és rutinjaitokat, amelyek jól működnek  nálatok, és minden családtagkomfortosan érzi magát velük kapcsolatban.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

[contact-form-7 404 "Not Found"]