Burokban születni… a magzatvíz és a magzatburok

Burokban született… a magyar nyelvben a szerencsés emberekre használják ezt a kifejezést. Valójában nagyon ritka jelenség, és érdemes mielőtt lefejteni a burkot az újszülöttről. A szülések többségében a vajúdás alatt, a méhtevékenységnek köszönhetően reped meg a magzatburok. Az esetek 5-8%-ában indul úgy a szülés, hogy  a fájások beindulása előtt szivárogni vagy folyni kezd a magzatvíz. 

Ha a burok felül reped meg, tehát a keletkező rés nincs nagy nyomás alatt, akkor csak szivárog a magzatvíz, de ha alul, akkor erőteljesen folyik. Sok kismamának okoz nehézséget, hogy elkülönítse az az egyébként a terhesség vége felé fellépő erőteljesebb  hüvelyi folyást vagy az esetleges vizelettartási nehézségeket a mmagzagzatvíz szivárgásától, emiatt sokan feleslegesen szaladnak be idejekorán a kórházba.

burokban született

A magzatvíz színtelen, íztelen, szagtalan áttetsző folyadék, esetleg opálos színű is lehet, mint a szappanos víz. Folyamatosan szivárog vagy folyik, és helyzetváltoztatásra vagy tüsszentésre, köhögésre nőhet a mennyisége. Ha a kismama arra gyanakszik, hogy a magzatvíz szivárog, akkor felkeresheti orvosát vagy szülésznőjét. A 37. terhességi hét betöltése után amnioszkópiát végezhetnek, ami egy műszeres vizsgálat, vagy pedig ph tesztet végezhetnek, hogy felismerjék, biztosan a magzatvíz szivárog-e. A hüvely ph értéke savas, a magzatvízé ezzel ellentétben lúgos, így könnyen elkülöníthető a bővebb hüvelyváladék az utóbbitól. Azt, hogy mennyi magzatvíz maradt, ultrahanggal is ellenőrihetik, ha szükség van rá. Nem kell megijedni, hogy  a babának baja eshet, hiszen magzatvíz folyamatosan termelődik, így enyhe szivárgás mellett bőven marad neki lubickolnivaló folyadék.

Ha bebizonyosodik, hogy  a magzatvíz folyik, a terhességi kortól függetlenül általában már kórházba utalják az édesanyát. Ha mindez a kiírt idő előtt, a 37. terhességi hetet megelőzően történik, akkor az anyának speciális gyógyszereket adnak, hogy megállítsák a fájásokat és elkerüljék a koraszülést, valamint tüdőérlelő injekciót is kap, hogy az idő előtt érkezett babának minél kevesebb nehézséggel kelljen megküzdenie. Idő előtti burokrepedéshez vezethet fertőzés,  a méhlepény rendellenes helyen való elhelyezkedése,  a méhszáj idő előtti megnyílása a rá nehezedő nagy nyomás miatt, például ikerterhességnél, vagy a magzatvíz átlagosnál nagyobb mennyisége vagy vitaminhiány is.Az idő előtti burokrepedéssel induló szülések nagyobb eséllyel végződnek császármetszéssel.

ruh

Hea nem sokkal a kiíírt időpont előtt történik a burokrepedés, vagy éppen időben, de  afájások megindulása nélkül jelentkezik ez a jelenség, akkor a protokoll szint 24-48 órát várhatnak a szülés művi beindításával vagy az esetleges császármetszéssel, de ilyen esetekben antibiotikumot adnak a kismamának az eseatleges méhen belüli fertőzések elkerülése érdekében.

Járelenleg a magzatburok hibái, repedései egyelőre nem gyógyíthatók, kezelhetők, de ígéretes kutatások zajlanak a témában. Amerikai kutatók a tengeri kagylók nedves felületekhez való tapadása által inspirálódva megalkottak egy speciális tömőanyagot, amellyel a jövőben “befoltozhatóak” lehetnek a burok sérülései.

Várandósság alatt a kiegyensúlyozott táplálkozás és az igényeknek megfelelő mozgás, pihenés egyensúlyának megtalálása mellett fontos a terhesség nyugodt, magabiztos, örömteli megélése és a babával való kapcsolat kialakítása is. Rendelőnkben ebben is tudjuk segíteni a hozzánk forduló kismamákat. Szeretettel várunk!

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Jelentkezés Konzultációra

Árvai Nóra

pszichológus, szomatoterapeuta, perinatális szaktanácsadó
rendelője

Mely területen szeretnél konzultációt igénybe venni? Itt kiválaszthatod a tanácsadást és rövid leírást, kérdést is küldhetsz számomra. Fordulj hozzám bizalommal!

Név *

Email *

Fő téma kiválasztása

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

 

A megadott adatokat bizalmasan kezelem, harmadik fél részére nem adom át.