Borderline a gyerekem

Mi is a borderline személyiségzavar?

Egy, a személyiség egészét érintő zavar, amely  esetén olyan szélsőséges tulajdonságok és viselkedések kerülnek előtérbe, melyek jelentősen megnehezítik az egyén beilleszkedését a társadalomba, és a környezethez való rugalmas alkalmazkodást szinte ellehetetlenítik. borderline egy olyan személyiségzavar, melyben az érintett egyén más emberekkel való kapcsolata, hangulata  nagyon impulzív és labilis. Ez a pszichés zavar az érzelmek, a gondolatok és cselekedetek szintjén is megnyilvánul,  ilyen módon negatív,  sokszor meglehetősen ellentmondásos viselkedéséhez vezet mind önmagával, mind embertársaival szemben. Az érinett ember érzelmi, indulati megnyilvánulásai, környezetéhez való viszonya, reagálásai szélsőségesek, kiszámíthatatlanok. Időnként kedves és megnyerő, időnként pedig elviselhetetlenül indulatos, követelőző és agresszív. Érzelmeit nem tudja kordában tartani. Hol halálosan szereti, hol gyűlöli ugyanazt az embert, legyen az családtagja, barátja vagy társa.  A párkapcsolataira különösen jellemző a sok feszültséggel terhes se veled, se nélküled típusú vergődés. 

A magány szinte mindig erős szorongást okoz nála, az egyedüllétet nehezen viseli. Állandóan igényli, hogy törődjenek vele, de sokszor ebben is ellentmondásosak az igényei: egyik pillanatban segítséget kér, máskor meg csak arra kell a másik, hogy saját önállóságát bizonyítsa.

Kedélye gyakran nyomott, szorongásos rohamok, hangulatingadozások, akár szuicid késztetések is jelentkezhetnek nála. Üresnek, unottnak éli meg magát, nincsenek szilárd, stabil céljai, tervei, elképzelései a jövőre nézve.  A folyamatos üresség érzése nagyon megterhelő, ennek elkerülésére állandóan igyekszik valamilyen aktív tevékenységben részt venni. Jellemző rá a mértéktelenség és szélsőségesség,

aut

Fiatal felnőttkortól kezdve számos különféle helyzetben megnyilvánuló instabil, interperszonális kapcsolatok, önkép és affektusok, valamint kifejezett impulzivitás minden átható mintázata, amit az alábbiak közül öt (vagy több) jelez:

 • kétségbeesett erőfeszítés a valós vagy képzelt elhagyatás elkerülésére instabil és intenzív interperszonális kapcsolatok mintázata, melyekre az idealizálás és lebecsülés szélsőséges váltakozása jellemző
 • identitászavar: kifejezetten és tartósan instabil önkép vagy önérték impulzivitás, legalább két potenciálisan önkárosító vagy önveszélyeztető területen (költekezés, szex, szerabúzus, gondtalan autóvezetés, falás)
 • ismétlődő szuicid viselkedés, gesztusok, fenyegetés, önsértő viselkedés affektív instabilitás a jelentős hangulati reaktivitás következtében (pl.: intenzív epizodikus diszfória, irritábilitás vagy szorongás, mely rendszerint néhány órán át tart és csak ritkán áll fenn néhány napnál tovább)
 • krónikus üresség érzés
 • inadekvát intenzív harag vagy a harag kontrollálásának nehézsége (pl.: gyakori dühkitörések, állandó harag, ismétlődő verekedés) átmeneti, stresszhez kapcsolódó paranoid gondolatok vagy súlyos disszociatív tünetek.

Forrás: DSM-5 referencia-kéziköny a DSM-5 diagnosztikai kritériumaihoz, Oriold és Társai Kiadó és Szolgáltató Kft., Budapest, 2013

A hétköznapokban a borderline embert onnan ismerhetjük fel, hogy szinte folyamatosan szorong, nehezen alszik, szélsőségesen viselkedik, indulatait nehezen kezeli, baráti-, családi- és szerelmi kapcsolataiban is sok a konfliktus. Dühkitörések nem ritkák nála, amelyek  neki is és környezetének is jelentős feszültséget okoznak.

A borderline gyermekenek nagyon intenzív a belső világuk, mégis gyakran éreznek ürességet. A belső világ erőteljes mivolta miatt a gyermeknek nehéz lehet egyedül maradni a gondolataival, hiszen az “túl sok” lehet neki. Emiatt gyakran már-már kényszeresen keresik az élményeket, prrogramokat, hogy levezethessék energiáikat és figyelmüket külső dologgal köthessék le.

Ha a gyermekednél gyanakszol hasonlóra, vagy esetleg diagnosztizálták nála ezt az állapotot, a  következő szempontokat kell mindenképpen figyelembe venned:

 1. Ne hibáztasd magad! Sok szülő érez bűntudatot, hogy ő tett vagy mondott-e olyasmit, amivel ezt kiválthatta gyermekénél ezt az állapotot. Valamint nem egyszerű szenvedni látni azt, akit szeretünk, akinek a legjobbat akarjuk. Szülőként aggódhatsz, hogyan fog majd a gyermeked boldogulni, fogják-e szeretni és elfogadni valahol, képes lesz-e helytállni egy párkapcsolatban, szülővé válni, stb.
 2. Ne hibáztasd a gyermeket se! Nem tehet róla, és maga is szenved ettől a helyzettől.
 3. Kommunikálj! Kérj segítséget, ha szükséges, oszd meg a félelmeidet, érzéseidet a partnereddel, barátokkal, tágabb családdal, szükség esetén fordulj szakemberhez!
 4. Figyelj a testvérekre is! Ne kelljen nekik is valamilyen tünetet produkálniuk, hogy elnyerjék a törődéseteket. A borderline gyermek kezelése, terápiája, közösségbe való beillesztése, segítése sok energiát igényel, de nem igényelhet túl sokat a többiek rovására.
 5. Ne hanyagold el magadat sem! A borderline gyermek nevelése sokat von el idődből, energiádból,és ha teljesen hagyod lemerülni magad, nem leszel képes segíteni neki. Figyelj arra, hogy legyenek feltöltődést segítő programjaid, magadra fordított kis sajátidőd!
 6. Ha megoszt veled valamit a belső világából, érzéseiből, félelmeiből, gondolataiból, légy hálás érte, fejezd ki, hogy megtisztel a bizalmával.
 7. Szeresd a gyermekedet, feltétel nélkül. Tudatosítsd, hogy nem azért csinálja a dolgokat úgy, ahogy csinálja, hogy neked ártson vagy idegesítsen. Bizonytalanságától és feszültségeitől ő is szenved.

Árvai Nóra

pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, coach

Bejelentkezlés ITT

A felnőttkori borderline-ról egy régebbi cikkemben ITT.