Az anorexián túl- újabb táplálkozási zavarok felnőttkorban: pregorexia, ortorexia

Napjainkban is sokan hiszik, hogy a táplálkozási zavarok kizárólag a kamaszlányokat érintik, Pedig egyre több felnőtt nő szenved ezektől a problémáktól. A már unalomig ismert anorexia (kóros soványság, önéheztetés) és bulímia (falási rohamokat követő önhánytatás) mellett napjainkban újabb és újabb betegségek jelennek meg. Ilyen az orvostudomány összefoglaló köteteiben még nem szereplő, de a köztudatban már erősen jelen lévő újdonsült kórformák a pregorexia és az ortorexia.

pregorexia terhesség

Pregorexiáról akkor beszélünk, ha a várandós nő tart extrém módon tart a terhességgel egyébként élettanilag járó súlygyarapodástól, emiatt alig vesz magához ételt. Ez az állapot érthető módon anyára, magzatra egyaránt veszélyes. A kiváltó okok között kereshetjük a média által keltett elvárások káros hatását a kismamákra. A merész, testhezálló várandós divat tovább erős azt az elképzelést, mely szerint pocakosan is karcsúnak kell maradni. A TV képernyőjéről és az újságokból ömlenek a szülés után is vékony, olykor sovány testalkatú sztár anyukákról szóló hírek, képek, akik épp csak életet adtak gyermeküknek, máris bikiniben pózolnak a kamerák előtt. Ezek az üzenetek fokozzák a kóros megfelelési kényszert, hatásukra aggasztó mértékben emelkedik a táplálkozási zavarokkal küszködők aránya a várandós nők körében is.

pregorexia

Az ortorexiás ember kínosan figyel arra, hogy mit fogyaszt el. Ennek az állapotnak a kiinduló pontja lehet egy egyszerű fogyókúra, vagy krónikus alapbetegség miatti drasztikus életmódváltás, és ennek jegyében a számtalan divatdiéta egyikének elvakult követése. Aki ortorexiában szenved, az egyéb táplálkozási zavaros betegekre jellemző módon elkezd antiszociálisan viselkedni, egyre jobban eltávolodik a barátaitól, ismerőseitől, nem ebédel együtt munkatársaival, tartózkodik a közösségi étkezésektől.  Egy ilyen baráti étkezés számára veszélyforrást, valódi frusztrációt jelent, hiszen barátaihoz hasonlóan neki is tiltott ételeket kellene fogyasztania. Szigorú diéta betartásához szükséges ételek megvásárlása és elkészítése átmenetileg örömet jelent az ortorexiásoknak.

ortorexia egészséges életmód

Probléma akkor jelentkezik, amikor az egészséges életmódra való odafigyelés minden másnál fontosabbá válik a beteg életében. Én krónikus nőbetegekkel fogalkozó szakemberként gyakran találkozom ezzel a jelenséggel a praxisomban. Érdemes odafigyelni, az intő jelekre: ha több időt töltesz ételeid megválogatásával, mint a családoddal vagy a kedvenc hobbiddal, ideje lassítani és átgondolni az életmódodat. Egészségesen élni és étkezi fontos és jó dolog- magam is 15 éve vegetáriánusként élek- de a manapság elterjedt csodát, álomalakot, azonnali gyógyulást ígérő csodadiétákban nem hiszek. Krónikus női betegségek pszichés gondozására szakosodott pszichológusként sajnos nem egy olyan nővel találkoztam, akinek egészség mániájára ráment a párkapcsolata, házassága, vagy akár a munkahelye. Semmilyen extrém táplálkozási forma nem éri meg, hogy egy boldogtalan, magányos, társaság nélküli depressziós nő váljon belőled, akinek háta mögött összesúgnak a kollegái.

ortorexia

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró

Jelentkezz be időpontért! Segítő beszélgetések: contact@endoblog.hu, 0620-2917956

www.noraarvai.com