Középidős vetélések hátterében: mindent a méhsövényről

A meddőségi kivizsgálás során a méh ellenőrzésekor a leggyakrabban felfedezett térszűkítő jelenség a méhsövény. Ez az eltérés a méh kialakulásakor jön létre, egyfaja fejlődési rendellenességnek tekinthető. Mértéke az egészen minimálistól a méhet teljesen kettéosztó nagyságúig terjedhet- maga az elnevezés is innen származik. A méhsövény rontja a teherbe esés esélyét és növeli a várandósság során a vetélés kockázatát. A fokozott vetélési kockázat oka az, hogy az embrió hiába képes ugyan a beágyazódásra,  megfelelően növekedni már nagy valószínűséggel nem tud, hiszen a méh rendellenes alakú, nem tud kellőképpen tágulni. 

méhsövény műtét

Az embrió a fogantatása utáni nyolcadik hétig azonosan fejlődik, legyen hím- vagy nőnemű, ez igaz a húgy- és ivarszervekre is. Ezt követően hormonhatásra (tesztoszteron) a fiú magzatokban ún. Wolff-csövek, a lánymagzatokiban pedig tesztoszteronhatás hiánya miatt Müller-csövek alakulnak ki. ezekből fejlődnek nki a belső nemi szervek. Nők esetében a két cső egymáshoz közel kerül, összeolvadnak és eltűnik az egymás felé eső faluk. Ha azonban a fejlődés bármilyen okból zavart szenved, a csövek egyesülése elmarad vagy csak részlegesen történik meg. Attól függően, hogy a Müller-csövek összeolvadása mikor és milyen mértékben károsodott, különböző súlyosságú eltérések jöhetnek létre. A méh közepén egy részleges vagy teljes sövény helyezkedhet el, ami a még teljes vagy részleges kettéosztottságához vezet.

Azokban az esetekben, amikor a terhesség középidejében következik be a vetélés, esetleg ez kétszer vagy többször ismétlődik, mindenféleképpen gondolni kell erre az elváltozásra. Nem elképzelhetetlen, hogy akár részleges, akár teljes sövény esetén ki lehet hordani a terhességet, de jóval nagyobb az esély a komplikációkra, hiszen kisebb helyen kell fejlődnie a magzatnak, nem tud kellőképpen tágulni a méh, nagyobb a baba fekvési- és tartási rendellenességeinek esélye, a lepény  könnyebben tapad meg rossz helyen, gyakoribb a koraszülés is.

méhtükrözés

Sajnos a méhsövény nem mindig mutatható ki egyszerű ultrahangos vizsgálattal, így ha a gyanú felmerül, hiszteroszkópos kisműtétet szoktak javasolni. Ez a méh tükrözését jelenti, amely során a hüvelyen és a méhnyakcsatornán keresztül száloptikás kamerát vezetnek a gázzal vagy folyadékkal kitágított méhbe. Egyszerre diagnosztikus és terápiás is a beavatkozás, hiszen a méh ürege és a nyálkahártya vizsgálata után a sövényt is ki tudják irtani egy füst alatt. Ha a terhesség során derül fény a sövény jelenlétére, orvosilag már nem lehet tenni semmit,  az anyának kímélnie kell magát, odafigyelni, és tisztában kell lenni a fokozott kockázatokkal. Pszichológus, perinatális szaktanácsadó rendelőnkben tudunk segíteni a fokozott szorongás olodásában és pozitív szuggesztiós technikák elsajátításával segítheünk a babának.  Koraszülésre számítva előfordul, hogy a baba tüdejének érését szteroidokkal segítik. A kihordott terhesség után a méh regenerálódása a szokott 6 hétnél jóval tovább  tarthat.

Árvai Nóra

krónikus nőbetegeket segítő pszichológus, perinatális szaktanácsadó, szakíró, jógaterapeuta

Jelentkezés Konzultációra

Árvai Nóra

pszichológus, szomatoterapeuta, perinatális szaktanácsadó
rendelője

Mely területen szeretnél konzultációt igénybe venni? Itt kiválaszthatod a tanácsadást és rövid leírást, kérdést is küldhetsz számomra. Fordulj hozzám bizalommal!

Név *

Email *

Fő téma kiválasztása

Megjegyzés

[wpgdprc "By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website."]

 

A megadott adatokat bizalmasan kezelem, harmadik fél részére nem adom át.