A bőr és haj változásai a várandósság során

A magzat növekedésével jó néhány, a bőrünket érintő változás megy végbe. Ezek ne riasszanak meg, lesz olyan amivel meg kell barátkozni, de többsége csupán átmeneti állapot. Az egyik leglátványosabb változás a körmökön, hajon tapasztalható.

A haj hullását okozhatja kimerültség, de akár sokkhatás is. Ez nem azonnal jelentkezik, általában 3-6 hónappal később tapasztalható. Szoptatás idején értelemszerűen csökken a szervezeted ásványi anyag és vitamin készlete, amire a szervezeted hajhullással reagál. Vitamin pótlással sokat segítesz magadon. Ugyanígy, a szüléssel járó fájdalom vagy a pszichés stressz, esetleg nagyobb vérveszteség esetén is előfordulhat hasonló. Ezt sokként éli meg a szervezet.

Ebben az esetben sajnos nem segítenek az étrend-kiegészítők, pár hónappal később rövid ideig tartó hajvesztés valószínű, de ez csak átmeneti állapot. Ennek ellenére a helyes táplálkozásról és multivitamin szedéséről ne feledkezz meg, ezekkel  szerencsére lerövidíthetőek ezek az időszakok.

A várandóság előrehaladásával megnő a bőr pigmentálódása, így az arcbőrön megjelenhetnek sötétebb foltok, az anyajegyek színe erősödhet, méretük megváltozhat. Ezek miatt ne aggód túl magad, leggyakrabban ártalmatlanok, szülés után lézeres kezelés nélkül is 70-80%-uk magától eltűnik.

Ha fényvédő szert használsz, kevésbé  lesz szembetűnő  a változás és gyorsabb a regenerálódás. Az anyajegyeket persze jó, ha átnézeted szakemberrel, ha az orvos szerint szükséges lenne beavatkozni, akkor akár a terhesség alatt is szövődmények nélkül kezelhetőek. Ugyanez vonatkozik a szemölcsökre is. Ezek a hormonváltozással könnyen jöhetnek, de a kisebbek jellemzően maguktól visszahúzódnak, amint beáll a hormonszinted. Ha maradna néhány nagyobb, szülés/szoptatás után eltávolíthatóak.

A kismamák növekvő pocakján az erős pigmentálódás következtében a köldöktől kiindulva fekete csík jelenik meg, ez a linea nigra. Ez köldöktől felfele a szegycsontig is folytatódhat, és ő sem tart örökké.

Rendszerint a mellbimbó udvara is sötétebb színű lesz. Ugyanígy a hónalj bőre, nagyajkak, lágyék hajlatok területe is sötétebb színűvé válhat. Amikor az alsó testtájakból visszajövő vér áramlását akadályozza a pocak,  visszerek jelennek meg a lábakon. Az is általános, amikor piros pöttyökből kiindulva pókháló szerűen láthatóvá válnak a kitágult erek. Ezek idővel mind elmúlnak.

Persze vedd figyelembe, hogy a fokozott pigmentáció megszűnése után még 28 nap szükséges, ahhoz, hogy a bőr felhámrétege teljes vastagságában lecserélődjön. Tehát türelem, elmúlik! Ahogy a visszerek is visszahúzódnak, semmi ok az aggodalomra. Ha a lábad fájdalmas vagy bedagad, akkor érdemes kompressziós harisnyát kérned gyógyászati segédeszköz boltban, és sokat csinálni spicc-pipa gyakorlatokat, hogy a vádlidban beinduljon a vér- és nyirokkeringés. Ha trombózishajlamod van, ezekre nagyon figyelj oda.

Előfordulhat, hogy csíkok jelennek meg a hasadon, combodon, ők a striák. A-vitaminos krémekkel, olajokkal kezelve valamelyest csökkenthetőek, de maradéktalanul valószínűleg nem fognak eltűnni, mivel a gyors növekedés a bőr mélyebb rétegeit is érinti. Tekints büszkén a terhességi csíkjaidra, ők láthatóan tanúsítják mennyi-mennyi energiát fordítottál arra, hogy életet adhass. Szeresd őket tiszta szívvel!

Ha úgy érzed, tested változásait nehezebben fogadod, segítségre van szükséged itt tudsz időpontot kérni konzultációra szakértő pszichológusuntól, perinatális szaktanácsadónktól.