Ha anyu beteg

Vajon el tudod képzelni,  mennyire nehéz egy betegséggel küzdő édesanya helyzete?

Nem csak feleségként, társként, háztartásbeliként, anyaként és dolgozó nőként kell megfelelnie, de teszi mindezt úgy, hogy közben a saját egészségéért harcol. A betegséggel való küzdelem számtalan elfoglaltsággal, anyagilag és érzelmileg is megterhelő szituációval állítja szembe a családot: orvoshoz járkálás, kórházi tartózkodás, műtétek, vizsgálatok, speciális diéták, táplálkozás,  alternatív megoldások felkutatásása…Mindenkire extra teher hárul.

Sokszor csak a beteget sajnáljuk, holott egy család szenved, aki pedig az egésztől legjobban fél, az mindig a gyermek. Kérdései vannak, amelyeket nem mer feltenni, rémisztő gondolatok pörögnek az agyában, amelyekről nem beszél. A gyerek feszültségeit ki kell adja magából, hogy ne okozzanak maradandó problémákat a későbbiekben, ennek legjobb és legtermészetesebb terepe a játék és a szülőkkel való meghitt együttlét.

Ebben segít az AnyuBeteg mesekönyv, kedves történeteivel, beszélgetésre ösztönző gyakorlataival, játékos feladataival. Ahhoz, hogy egy gyerek feldolgozza a szülője betegségét, kommunikálni kell, és választ kell adni azokra  a kérdésekre is,amelyeket a gyerek fel sem tesz, vagy mert nem meri, vagy mert nem tudja megfogalmazni szorongásainak okát. Magam is voltam betegséggel küzdő édesanya, átéltem azt a bűntudatot és kétségbeesést, amit akkor érez egy nő,  ha attól fél, nem tudja anyaként a maximumot nyújtani a gyermekének. Rossz volt mások segítségére szorulni a fiam gondozásában, rossz volt otthagyni és a a nagyszülőkre bízni, amíg én kórházban voltam, és nehéz volt eldönteni, mit fog fel ebből az egész helyzeteből, és mit mondhatok , mesélhetek el neki. Mára pszichológusként, perinatális szaktanácsadóként és gyógyult édesanyaként tudom a megoldást, amivel az egész család életét egyszerűbbé, könnyebbé teheted ez alatt a fizikailag és érzelmileg egyaránt megterhelő időszakban.

nyugi, te csak legyél anya

 

Édesanyaként betegnek lenni nagy kihívás. Nem elég, hogy ott a munka, a pénzkereseti forrás, a házimunka, a párkapcsolat/házasság ápolása, a gyereknevelés, még egy speciális élethelyzettel is meg kell küzdeni. A betegség- típusától függően- különböző kihvások elé állítja nem pusztán az édesanyát, de az egész családot is. Az Anyubeteg mesekönyv abban segít, hogy összehozza  a családot, beszélgetést indukáljon, és így a gyerekek választ kaphassanak azokra a kérdésekre, amelyek foglalkoztatják őket, de esetleg fel sem tudják, vagy fel sem merik tenni őket.

Természetesen nem mindegy, hogy anyunak tüdőgyulladása van, vagy esetleg rákos betegségben szenved. Az Anyubeteg mesekönyv figyelembe veszi ezt is, valamint tekintettel van a gyermek életkorára, hiszen más nyelven kell szólni egy három, és másként egy tízéveshez. A mesék mellett játékos feladatot, elgondolkodtató kérdések segítik a gyerekeknek a feldolgozást és a megértést.

copy-anyubeteg.png

anyubeteg-book

www.noraarvai.com

www.anyubeteg.hu